България получава 1.5 млн. евро да реагира на кибератаки

Така страната ни се нарежда сред 17-те страни, които трябва да засилят киберсигурността на ЕС като цяло

България получава 1.5 млн. евро да реагира на кибератаки

Снимка: Unsplash

За първи път България печели 1.5 млн. евро финансиране по Механизма за свързване на Европа за реализация на 4 проекта за киберсигурност. Така страната ни се нарежда на второ място сред общо 17 държави, които ще получат европари за засилване на капацитета на ЕС за справяне с кибератаки и киберинциденти. Всичките одобрени 33 проекти са на обща стойност 11.4 млн. евро.

Това съобщи българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, в чийто ресор влиза и темата за киберсигурността на ЕС. По думите ѝ операторите на основни услуги, каквито са електрическите и газовите компании, летищата, водоразпределителните дружества и националните компетентни власти за киберсигурност, са сред получателите на тези средства.

Европейската комисия предоставя 7.5 милиона евро за финансиране на екипите за реагиране при инциденти с компютърна сигурност. 3 млн. евро ще бъдат за финансиране на операторите на основни услуги и 200 хил. евро ще са за националните компетентни органи. Получателите трябва да придобият необходимите инструменти, знания и умения, които да помогнат за прилагането на Директивата за мрежова и информационна сигурност (НИС) и да се засили сътрудничеството на европейско ниво. Например, някои от проектите предвиждат създаването на оперативни центрове за сигурност, други целят развитие на уменията на хората, а целта на трети е да адаптират своите инструменти за докладване на киберинциденти на европейско ниво. Споразуменията за получаването на средствата ще се подпишат през есента, а изпълнението на проектите ще започне в края на 2019 г.
Коментари: 0