Държавата ще финансира трансплантации и в страни извън ЕС

Здравният министър Кирил Ананиев вече е предложил необходимите законови промени и очаква да се приемат до две седмици

Държавата ще финансира трансплантации и в страни извън ЕС

Снимка: Economic.bg

Направил съм предложение за промяна в Наредба 2, с която се регламентира финансирането на редица заболявания извън задължителното здравно осигуряване, включително и трансплатнации. Досега трансплатации се правеха само в центрове в Европейския съюз, а промяната предвижда вече да се прави във всички страни по света.

Това обяви здравният министър Кирил Ананиев в ефира на bTV по повод днешния протест на пациенти, очакващи белодробни трансплантации. Според него засега това е единственото, което може да се направи, за да се даде шанс за лечение на тези хора.

„Грижата за издирване на трансплантационни центрове няма да е на пациентите, а на здравната каса и на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, заяви още Ананиев и добави, че варианти за трансплантиране на органи има в САЩ, Русия, Украйна, Беларус и други страни по света.

Според здравния министър промените в Наредба 2 може да са факт до две седмици, като Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса ще започнат да проучват възможностите за трансплантации за български граждани извън ЕС. Ананиев посочи, че паралелно продължава и работата по подготовка на български лекари за извършване на белодробни трансплантации. Постигната е и договорка с известни специалисти от чужбина да присъстват на първите операции. Първите подобни операции могат да станат факт в началото на 2021 г.

Здравният министър посочи, че проблемът с белодробните трансплантации е от две години и четири месеца, като той не бил само български. "Всички трансплантационни центрове в Европа отказват да обслужват чужденци поради липса на достатъчно трупни донори и подготвен медицински персонал", поясни Ананиев.

По-рано днес започналите протести роднина на хора, нуждаещи се от белодробна трансплантация, обявиха, че той ще продължи, докато здравния министър посочи конкретни мерки за решаване на проблема, обвързани със срокове и отговорност. От своя страна Ананиев обяви пред Би Ти Ви, че още тази сутрин ще се срещне с протестиращите, за да им обясни каква промяна се предлага и какво ще промени това.

В момента за белодробна трансплантация чакат 18 души. Според протестиращите четирима души веча са емигрирали и са си сменили гражданството, като трима са трансплантирани, а един болен се подлага на иновативно лечение, което в България не се предлага.
Коментари: 0