България ще издаде разрешителнo за \"Южен поток\"

Страната ни не трябва да носи вината и да плаща глоби заради спирането на проекта, заяви премиерът Бойко Борисов

България ще издаде разрешителнo за \

България ще издаде необходимите разрешителни за "Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, 

Той подчерта, че е получил пълна подкрепа и разбиране от Европейския съюз за това, че България не трябва да носи вината и да плаща глоби заради спирането на проекта. По време на срещата на върха, Бойко Борисов е поискал и получил отговор какво да прави България с "Южен поток", информира БНР.

Отговорът е един - изпълнявайте си междуправителственото споразумение, за да не носите съдебни санкции да плащате пари, както за АЕЦ Белене. Оттам нататък, всички други ангажименти са ангажименти на Европейския съюз и ние стоим зад това ваше решение.

"Страната ни вече може да изпълни ангажиментите си по подготвителните дейности, особено за морската част на газопровода и да издаде разрешителните за строежа му", каза още Борисов.

След това ще чуем "Газпром" дали прекратява проекта. Ако го прекрати, ще бъде по тяхна вина, а не по българска вина. В никакъв случай България не трябва да е виновна за спирането на "Южен поток", категоричен е премиерът.

"Нищо от това няма да става зад гърба на Европейския съюз", добави той, като упрекна предишните управляващи, че, от една страна, не са обяснили добре пред Брюксел пред какви проблеми е изправена страната ни и, от друга, заради некадърност, цяла година не са правили нищо за "Южен поток".

Аз мисля, че от Анкара, когато беше посочена България с пръст, тя беше посочена именно за това - защото месеци, години наред не изпълняваме ангажимента, който имаме, по междуправителственото споразумение.

На въпрос на Евросъюза ли ще разчитаме да реши оставащите проблеми с европейското законодателство, Борисов отговори, че Европейското законодателство не позволява нито на Гърция, нито на Сърбия или Македония да минава трасето оттам.

Борисов остана зад позицията си, че газопровод до България трябва да има, дори ако Русия държи да изгражда газов възел в Турция. Нека да го докарат тук потока, тука ще си направим хъбче и ще си продаваме газ, така както и Турция. 

Коментари: 0