България ще представлява ЕС в Катар и Монголия

Където няма естонски посолства и делегации на Евросъюза, българските ще изпълняват тези функции

България ще представлява ЕС в Катар и Монголия

България ще поеме местното ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) в Катар и Монголия.  Нашите посолства в двете държави ще представляват ЕС, защото в страните няма делегации на Евросъюза.

По принцип Естония би трябвало да представлява интересите на ЕС в държавите, където няма делегации, тъй като тя е ротационен председател на Съвета от 1 юли до 31 декември т.г. В страните, където няма естонско посолство обаче България ще изпълнява тези функции, съобщава външно министерство.

От българските дипломати се очаква да организират и проведат местно ротационно председателство на Съвета и в Кувейт, КНДР и Иран, където също няма делегации на ЕС. Ротационното председателство в Иран ще бъде поето от България от 1 септември 2017 г. Дотогава тези функции ще изпълнява дипломатическата мисия на Холандия.

На по-късен етап страната ни ще поеме и тази роля в Кувейт и КНДР за период от 6 месеца.

България вече е осъществявала местни ротационни председателства в държави, в които не е имало Делегация на ЕС или посолство на съответната председателстваща Съвета на ЕС държава-членка. В тези периоди страната ни работи в тясна връзка с Европейската служба за външно действие.

Коментари: 0