България все пак може да е входна точка на руския газ към Европа

Решаващ фактор за развитието на проекта ще бъде политиката, а не икономиката на европейските страни

България все пак може да е входна точка на руския газ към Европа
2132 ~ 3 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Русия преговаря с няколко европейски държави за определяне на входната точка на втората тръба на газопровода „Турски поток”. Един от възможните сценарии е той да преминава през България. „Има различни предложения, преговори се водят с редица страни от Европа – и с Гърция, и с България, развитието може да бъде различно”, заяви премиерът на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от агенция ТАСС.

"Решаващ фактор за развитието на проекта ще бъде икономиката, а не политиката", добави той. Според него при взимането на решение по този въпрос трябва да се имат предвид икономическите фактори, защото газопроводът не е политически проект, а е чисто икономически.

"В рамките на преговорите ще бъде определено къде е най-добре да бъде позиционирана входната точка за доставка на газ към Европа", коментира министър-председателят. Той заяви, че след определянето на точката на влизане на тръбопровода към Европа "към него може да свържат и други европейски страни."

Медведев отново подчерта, че в крайна сметка "за изпълнението на тези планове на територията на Европейския континент, решенията зависят от европейските държави." "Ние не искаме да се натрапваме, ние вярваме, че това е интересен и взаимноизгоден проект, и в съответствие с това трябва да бъдат взети необходимите решения", добави Медведев.

Според ръководителя на руския кабинет въз основа на тези фактори продължават консултациите, кои страни ще участват в изпълнението на доставките през втората линия на газопровода „Турски поток". Медведев нарече началото на строителството на първата линия на руско-турския проект "добро събитие." "Това е голям инфраструктурен проект, който помага за развитието на нашата страна и на цяла Европа", обясни той.

„Ние разбираме, че „Турски поток” не възникна случайно, а възникна, от една страна заради реализацията на предварително подготвени проекти, а от друга страна - това е всъщност последица от отказа на Европейския съюз за изпълнението на идеята за „Южен поток ". Според него това решение не е било икономически обосновано и е нанесло щети, най-вече на европейските държави. "Но този проект е закрит и сега ние се занимаваме с „Турски поток”, реализацията на който започна, включително започва полагането на подводната част на тръбопровода. Подводната част е по-малко от 1000 км, но е много работа и голяма инвестиция", добави руският премиер. Той каза, че след изграждането на подводната част ще започне строежът на "надводна част, която ще преминава през територията на Турция - около 200 км."

Все още обаче втората линия на газопровода, доставките от който ще са предназначени за Европа, е само предполагаемо развитие на проекта. Планувано е тя да е с аналогичен капацитет, както първата, предназначена за турския пазар - 15.75 млрд. куб. м руски газ. Според предварителната информация продължението на проекта трябваше да се осъществи през ITGI Poseidon – през Гърция и Йонийско море на юг от Италия. Но въпросът за изнасянето на суровината през страната към ЕС все още не е решен, което все още поставя под съмнение появата на втората линия на газопровода.

Проектът "Турски поток" бе представен от Русия през декември 2014 г. като замяна на "Южен поток". Първоначално се планираше морският участък на съоръжението да има четири линии с мощност по 15.75 млрд. куб м всяка. Преговорите обаче бяха спрени, включително и заради кризата в руско-турските отношения. След преговори между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган през август в Санкт Петербург бе решено работата по проекта да бъде възобновена.

По проект газопроводът ще минава по дъното на Черно море до европейската част на Турция и границата с Гърция. Дължината на морския участък ще бъде около 910 км, а на сухопътния - 180 км. Проектът е оценяван на 11.4 млрд. евро. Руски газ за Европа трябва да премине по дъното на Черно море, за да помогнете на Москва да ограничи транзита на газ през Украйна. Входната точна за европейската територия, не е далеч от България и Гърция.

Подкрепи Economic.bg