Българо-японски бизнес форум ще се проведе в София

Вицепремиерът Томислав Дончев се срещна с министъра на външните работи на Япония Таро Коно и с министъра на икономиката, търговията и промишлеността Хирошигу Секо

Българо-японски бизнес форум ще се проведе в София
844 ~ 2 мин. четене
България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония. Решението беше взето в Токио на среща на заместник министър-председателя Томислав Дончев с японския министър на икономиката, търговията и промишлеността Хирошигу Секо.

Работното посещение на вицепремиера в Япония е в продължение на разговорите, започнали по време на визитата на японския министър-председател Шиндзо Абе в България. То има за цел да набележи конкретни стъпки за насърчаване на инвестициите и търговията между двете страни с акцент върху технологиите, туризма, увеличаване и диверсифициране на българския износ, обмен на опит и обучения.

Министър Секо подчерта интереса на японските компании за сътрудничество с държавите от ЦИЕ, включително за изграждане на производствени бази. Японската организация за външна търговия JETRO ще изпрати своя проучвателна мисия в България през май-юни тази година. В делегацията се планира да бъдат включени японски компании с инвестиционен интерес към страната.

Вицепремиерът Дончев проведе среща с министъра на външните работи на Япония Таро Коно и увери, че като председател на Съвета на ЕС България ще работи за скорошно влизане в сила на Споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония, което ще стимулира и двустранните икономически отношения.
По време на бизнес форум с представители на световноизвестни японски корпорации в Токио вицепремиерът Дончев изтъкна отличния инвестиционен климат в България и достъпа до пазара на ЕС като предпоставки за по-осезаемо присъствие на японския бизнес в българската икономика и за увеличаване на българския износ за Япония.

Дончев разговаря още със заместник-главния секретар на кабинета Котаро Ногами, президента на водеща японска корпорация Шинджи Ядзаки, ректора на Токайския университет Киоши Ямада, президента на Японската организация за външна търговия Ясуши Акахоши, както и представители на българската общност в Токио.
Подкрепи Economic.bg