Венецуела се похвали с набрани $735 млн. от криптовалутата си

Президента Николас Мадуро се надява с този проект да изведе страната от задълбочаващата се криза

Венецуела се похвали с набрани $735 млн. от криптовалутата си

Снимка: БТА

1380 ~ 1 мин. четене
Изпадналата в тежка икономическа криза социалистическа държава Венецуела се похвали, че е получила 735 млн. долара в първия ден от продажбата на собствената криптовалута petro. Новината бе съобщена от президента Николас Мадуро, който се надява с този проект да изведе страната от задълбочаващата се криза, пише Reuters.

Мадуро се надява, че petro ще помогне на страната да заобикаля финансовите санкции, наложени ѝ от САЩ, както и да се пребори с ескалиращата инфлация.

Държавният глава не даде подробности за инвеститорите, които са купували криптовалутата. Не бяха представени и доказателства, които да подкрепят думите му. Той коментира, че petro може да се използва в туризма, както и при продажбата на бензин.

„Днес се ражда криптовалута, която може да се опре на Супермен", каза Мадуро по време на телевизионно обръщение, използвайки героя от комиксите, но имайки предвид Съединените щати.

Във вторник официалният уебсайт на petro публикува ръководство за създаване на виртуален портфейл, който съдържа криптовалутата. Тя ще стане публично достъпна за търговия следващия месец.
Стойността на всички издадени 100 млн. petro токъна биха стрували над 6 млрд. долара, обяви по-рано Мадуро. Всеки един токън ще бъде оценяван спрямо цената на 1 барел суров петрол от Венецуела.
Подкрепи Economic.bg