Международни финансови пазари: 21 февруари

Водещите американски индекси записаха ден на загуби

Международни финансови пазари: 21 февруари

Снимка: Pixabay

Водещите американски индекси записаха ден на загуби. Индексът на сините чипове Dow Jones прекъсна 6-дневната си печеливша серия и изгуби 254 пункта, затваряйки на 24964.75, с един процент по-малко. Това се случи след като гигантът Walmart публикува финансови отчети преди старта на търговията, които не удовлетвориха инвеститорите. Към 23:00 часа веригата отбеляза най-лошия си ден от 1988 г. насам и една акция се търгуваше с 10% по-малко. Широкият индекс S&P 500 отслабна с повече от половин процент, също повлиян от Walmart, и затвори на 2716 пункта.

Европейските пазари затвориха на зелена територия, повлияни от добрите финансови отчети, публикувани през деня. Немският бенчмарк DAX увеличи стойността си с 0.83% и закри търговията на 12488 пункта. Френският индекс САС напредна с 0.64% до 5289 пункта, а британският FTSE се размина с 0.01% от положителния резултат и в края на деня се разписа на 7246 пункта. Акциите на британската банка HSBC поевтиняха с повече от три процента, въпреки скока на годишната брутна печалба, която не удовлетвори инвеститорите заради намаляването ѝ с 1.3 млрд. долара, което пък беше породено от данъчната реформа в САЩ. Цената на златото поевтиня спрямо възстановяващия се долар и в края на деня една тройунция струваше под 1330 долара, което е спад от 1.27%.

Лекият суров петрол поевтиня с 1.35%, а европейският му конкурент – с 0.77%, като един барел от течното злато струваше съответно $61.57 и $65.13.

FOMC Meeting minutes

В 21:00 часа ще излезе подробният доклад на Фед относно последното заседание на централната банка, на което на 31 януари бе взето решение лихвеният процент да не бъде изменян. Пазарните участници ще следят с интерес доклада с цел да разберат каква е позицията на Федералния резерв относно монетарната политика на страната и евентуално бъдещо вдигане на лихвените проценти.        
    
Инструмент на фокус - Adidas

През последното тримесечие акциите на спортната марка Adidas се движеха в низходящ канал с интрадневни пробиви, но в средата на януари се забелязва силно поскъпване от близо 7%, последвано от дни със слаби изтъргувани обеми. От началото на февруари се наблюдава лек спад в цената, но въпреки това движението в възходящо. Осцилаторът MACD е в положителна зона, което ни кара да смятаме, че е възможно влизане в краткосрочна дълга позиция.

EUR/GBP

На дневна графика на EUR/GBP се вижда как низходящата тренд линия и нивото на подкрепа от около 0.8700 образуват триъгълник и пробив ще доведе до значителна промяна в цената на валутната двойка. Към момента котировките се намират в близост до линията на съпротива и последното понижение ни кара да смятаме, че пробив е по-слабо вероятен и предстои поевтиняване, за което говори и индикаторът Стохастик.

XAU/USD

От началото на годината насам се забелязва се ниво на подкрепа от около 1310 долара за тройунция злато. 50-периодната средна се движи над това ниво от средата на януари насам; индикаторът Стохастик се намира в зона на разпродаден пазар, което ни кара да смятаме, че скоро ще последва ръст на цената на ценния метал.

Dow Jones

На 4-часова графика на индекса на сините чипове се наблюдава възходящ канал, започващ от началото на предходната седмица. Цената е в непосредствена близост до линията на подкрепа, но е под 50-периодната средна. Възможно е оттласкване, при което удачно би било влизане в дълга позиция. При неуспех обаче е подходящо да се изчака възстановяване на движението или установяване на нов тренд.
Коментари: 0