Банките промениха прогнозите си за британския паунд

Инвеститорите не вярват в обявения от Джонсън „Ден на свободата“

Банките промениха прогнозите си за британския паунд

Снимка: Pixabay

12295 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Инвеститорите в британския паунд възвърнаха притесненията си във валутата след преосмислянето на глобалното възстановяване от коронакризата заради новата епидемична вълна. Британската валута изпраща втори пореден месец на спад спрямо долара, което се случва за първи път от пролетта на 2020 г., когато коронавирусът започна да върлува в Европа. Междувременно инвестиционните банки започнаха да понижават прогнозите си за лирата.

Allianz Global Investors заяви във вторник, че запазва негативна прогноза към паунда, докато Legal & General Investment Management Ltd. заяви, че отхвърля предишната си прогноза, според която валутата ще се засили спрямо еврото. Brandywine Global Investment Management понижи очакванията си за стерлинга на неутрални, предава Bloomberg.

Инвеститорите смекчават оптимизма си за глобалното възстановяване на фона на нова вълна от COVID-19, която понижи цените на акции и други рискови активи, като същевременно стимулира американския долар. Паундът беше застигнат от разпродажбата, задвижвана и от ръста на случаите във Великобритания точно когато премиерът Борис Джонсън обяви „Деня на свободата“ и отбеляза края на локдауна.

Пазарните участници не вярват в „Деня на свободата“, посочва Майк Ридел, който управлява над 10 млрд. долара в Allianz в Лондон. „Извисяващите се случаи на COVID в Обединеното кралство правят краткосрочните и средносрочните перспективи силно несигурни“.

Паундът приключи миналата седмица със спад 0.2% до 1.3748 долара, като доведе загубата си през последния месец до 1.6%. Той също падна с 0.2% спрямо еврото. Повечето анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакват британската валута да приключи третото тримесечие на ниво от 1.40 долара. Все пак обаче вероятността тя да не достигне това ниво е скочила с около 20 пр. пункта през последния месец до 73% според модела за ценообразуване на опции на Bloomberg.

Около 55% от населението на Великобритания е напълно ваксинирано, което е едно от най-високите нива в света. И все пак това се компенсира от нарастващия брой случаи, като средно страната регистрира 46 хил. нови случаи през седемте дни до четвъртък, в сравнение с 37 хил. седмица по-рано.

Подновените капризи към Брекзит допълват факторите за спад на британската лира. Отказът на Европейския съюз да предоговори сделката, регулираща Северна Ирландия, постави Блока на нов курс на сблъсък с Великобритания, тъй като правителството на Джонсън предупреждава, че ще прекрати части от споразумението, ако ЕС не отстъпи.

В основата на измененията в паунда е и очакваното политическото решение на Bank of England на 5 август относно нивото на основния лихвен процент. Въпреки че решението за вдигане на основната лихва е малко вероятно, това би било повратната точка за валутата.

За Филип Яуер, базираният в Париж глобален ръководител на чуждестранна валута в Amundi Asset Management, един от най-големите мениджъри на пари в Европа, повишаването на лихвените проценти може да настъпи през второто тримесечие на следващата година, което ще даде тласък на паунда, особено спрямо еврото.

Стаден имунитет

Скорошните данни за пандемията не са провалили нашите силни убеждения, като се има предвид високата честота на ваксинации в Обединеното кралство и че хоспитализациите остават под контрол“, каза Яуер.

Повечето анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакват британската икономика да се разшири с 6.9% през 2021 г., след като излезе от най-дълбоката си рецесия от 300 години насам. Но има скорошни признаци, че възстановяването може да се забави на фона на опасенията относно броя на хората, на които е казано да се самоизолират поради разпространението на по-вирулентния „Делта“ вариант на вируса.

Подкрепи Economic.bg