„Денят на свободата“ в Англия настъпи

Премиерът Борис Джонсън обаче призова за предпазливост, лична отговорност и спазването на дистанция

„Денят на свободата“ в Англия настъпи

Снимка: БТА

1252 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британският премиер Борис Джонсън призова за предпазливост в т. нар. „Ден на свободата“, след като коронавирусните ограничения вече не важат, предава BBC. От днес носенето на маски отпада, освен в градския транспорт, където ще остане задължително. Спазването на социална дистанция вече е табу, заведенията на закрито отново отварят врати, спортните стадиони и клубовете също вече могат да посрещат гости.

Залите за събития и стадионите могат да работят с пълен капацитет, дискотеките подновяват работа, клиентите могат да бъдат обслужвани на бара в пъбовете и няма да има повече ограничение за броя на хората, които могат да се съберат на едно място“, обяви Садик Хан, кмет на най-големият метрополис в Европа.

Някои учени прогнозират, че инфекциите на Острова – в момента около 50 000 дневно – може да достигнат до 200 000 на денонощие по-късно през лятото, именно заради разхлабването на мерките. Редица здравни експерти съветваха Джонсън да не вдига ограниченията, но той заяви, че „хората имат нужда от нормалността. Единственият начин да се справим с кризата е като се ваксинираме“.

Във видеоклип, публикуван в Twitter в неделя следобед, премиерът заяви, че сега е „правилният момент“ да се премине към заключителния етап от пътната карта на Англия за отблокиране.

Ако не го направим сега, то кога? Вирусът ще има предимство през студените месеци. И все пак трябва да бъдем много предпазливи и да не забравяме, че пандемията е все още сред нас. Случаите се увеличават и Delta вариантът превзема все повече държави“, казва Джонсън.

Към момента над 68% от възрастното население във Великобритания е напълно ваксинирано и се смята, че хоспитализациите, тежките и смъртните случаи от COVID-19 ще бъдат на много по-ниско ниво в сравнение с предишни пикове, когато настъпи есента.

Междувременно на фона на предупрежденията за ръст на новозаразените премиерът Джонсън и неговият финансов министър Риши Сунак са под карантина, след като са имали контакт със заразения здравен министър.

Подкрепи Economic.bg