Барселона глоби Airbnb и HomeAway с по 600 хил. евро

Местната власт обвинява двата сайта, че предлага незаконно квартири

Барселона глоби Airbnb и HomeAway с по 600 хил. евро
3938 ~ 1 мин. четене
Платформите за споделено използване на имоти Airbnb и HomeAway са глобени с по 600 хил. евро от местната власт в Барселона. Като основание е посочено, че двата сайта рекламират и отдават под наем стаи, без обаче да имат разрешение. През 2012 г. е приет закон, който казва, че всеки апартамент, даващ се под наем в Каталония, трябва да бъде вписан в Туристическия регистър на провинцията и да има издадено разрешително за това.

Според общинската власт законът се нарушава постоянно от платформите. Това е втората глоба, която им се налага. През юни беше наложена санкция в размер на 30 хил. евро. Тогава това беше максимумът на глоба, която можеше да бъде получена. В последствие беше увеличена заради нежеланието на двата сайта да се съобразят с изискването на местната власт.

Барселона е една от най-популярните туристически дестинации в света. Това е и градът, който бе засегнат изключително силно от навлизането на сайтовете за споделено използване на имоти. Всеки може да даде стая или цял апартамент под наем, а това не се харесва особено на местните хотели, които губят клиенти и се налага да свалят цените.

Друг проблем се оказват и цените на имотите, които тръгнаха рязко нагоре, отново заради възможността всеки да бъде хотелиер.

"Това незаконно предлагане има тежко въздействие върху нашите квартали, тъй като вдига цените на наемите, захранва сивата икономика и генерира конфликти между съседи“, коментира общинският съветник, ангажиран с благоустройството на града Джанет Санз.
Подкрепи Economic.bg