Барселона купува 254 нови автобуса с финансиране от ЕИБ

Популярните двуетажни туристически автобуси, които работят на дизел, също ще бъдат подменени

Барселона купува 254 нови автобуса с финансиране от ЕИБ

Снимка: Pixabay

Европейската Инвестиционна банка (ЕИБ) ще предостави близо 74 млн. евро на Барселона под формата на заем за закупуване на нови автобуси, съобщава Европейският портал за градове и граждани TheMayor.eu. 

Барселона подписа споразумение с ЕИБ по програмата за по-екологичен транспорт, която цели подобряване на качеството на въздуха и услугите, предоставяни на гражданите в европейските градове. Общината планира да закупи 254 нови автобуса, 116 от които електрически, 63 хибридни и 75 автобуса на природен газ от последно поколение. 

Популярните двуетажни туристически автобуси, които работят на дизел, също ще бъдат заменени. Още в края на 2019 г. по улиците на Каталуния ще тръгнат 105 нови автобуса, а останалите ще бъдат подменени до 2021 г. Целта е повече хора да се откажат от личните си автомобили и да се придвижват с градски транспорт, каквато е тенденцията в Европа през последните шест години.

Очаква се инвестицията да има и други странични ползи за Барселона, като например подобряване на информационната система и инсталирането на нови електрически зарядни станции. Също така етапът на изграждане на проекта ще осиугри над 1000 нови работни места. 

Барселона не е първият град, който обновява автобусния си парк с финансиране от ЕИБ. Такова получиха Лас Палмас, Валенсия и Палма де Майорка. 
Коментари: 0