Башар Асад: Някои от бежанците в Европа със сигурност са терористи

За извършване на терористична атака са нужни малко хора, посочи сирийският лидер

Башар Асад: Някои от бежанците в Европа със сигурност са терористи
4064 ~ 2 мин. четене

Президентът на Сирия Башар Асад заяви, че някои от сирийските бежанци, които изглеждат „мирни“ на Запад всъщност са терористи“, пише британският в. Daily Express.

Асад, който многократно е обвиняван за започването на сирийската гражданска война, отбеляза, че е трудно да се определи колко от бежанците са терористи, тъй като „никой не разполага с никакви цифри“ и „никой не знае всички терористи, за да даде процент“.

На въпроса дали някои от онези, които са избягали от гражданската война са били „свързани с терористи“, Асад отговори: „О, със сигурност. Вие може да ги намерите в мрежата. Една и съща картина, тези терористи, държащи картечница или убиващи хора, те са мирни бежанци в Европа или за Запад“, обясни президентът.

Ужасяващите терористични атаки не се нуждаят от голям брой бойци, за да бъдат координирани и изпълнени, посочи Асад, визирайки атентатите от 11 септември, организирани от Осама Бин Ладен. „Въпросът не е в бройката, а в техните качества и намерения“, подчерта сирийският държавен глава.

Асад не пожела да подкрепи забраната на Доналд Тръмп, ограничаваща достъпа до САЩ на граждани на 7 мюсюлмански държави. „Не съм американец, за да я оправдая. Само американците могат да кажат дали това е в съответствие с интересите на САЩ, или е против тях. За мен приоритет е да върнем тези граждани в собствената им страна, не да им помогнем да емигрират“, заяви сирийският лидер.

Наскоро британският министърът на вътрешните работи Амбър Ръд обеща да прекрати приема на деца бежанци от няколко държави, включително и Сирия и да намали броя на входящите бежанци до 350. „Направихме това, което бяхме длъжни да направим“, заяви Ръд.

Подкрепи Economic.bg