БДЖ се присъединява към \"Новия път на коприната”

Международният транспортен маршрут свързва Европа и Азия

БДЖ се присъединява към \

На 4-и и 5-и юли „БДЖ – Товарни превози” ЕООД беше домакин на среща на Работната група за развитие на Транскаспийския международен транспортен маршрут или т.нар. „Нов път на коприната”. Срещата се проведе в гр. Варна.

Участие взеха представители на казахстанските, азербайджанските, грузинските и румънските държавни железници, компаниите KTZ Express LLC, ADY Expressр LLC, Trans Caucasus Terminals LLC и Translogist SRL, пристанищата Баку и Поти, Батумския нефтен терминал, както и морски превозвачи.

По време на форума участниците обсъдиха перспективите за по-нататъшно развитие на Транскаспийския международен транспортен маршрут и връзките му с Югоизточна и Централна Европа. Заявката на „БДЖ – Товарни превози” ЕООД за присъединяване към проекта беше одобрена и компанията се нареди сред новите членове на консорциума на Транскаспийския международен транспортен маршрут, който свързва Европа и Азия.

Предвид местоположението на страната и добре развитата железопътна и пристанищна инфраструктура, България е стратегически партньор и ще отвори врата на „Пътя на коприната” към страните от Югоизточна и Централна Европа.

В рамките на двудневната среща беше организирано и посещение на фериботен комплекс Варна, пристанище Варна, Порт България Уест и БМФ Порт в Бургас.

Коментари: 0