БЕХ планира заем от 1 милиард лева

С тези средства холдингът ще се разплати с тецовете \"ЕЙ И ЕС Марица изток 1\" и \"Контур Глобал Марица изток 3\"

БЕХ планира заем от 1 милиард лева
244 ~ 1 мин. четене
Българският държавен енергиен холдинг (БЕХ) обмисля да вземе синдикиран заем за около 1 млрд. лева, за да погаси забавени плащания към двете американски топлоцентрали в страната. Това казва за агенция Ройтрес заместник-министърът на енергетиката Николай Николов. 

В момента водим преговори с Министерството на финансите да предостави държавни гаранции за заем в размер на около 1 млрд. лева. Би било много добре да вземем кредита до края на юни, сподели Николов пред агенцията. 

Николай Николов също така посочи, че преговорите с кредиторите ще започнат, след като бъдат изчистени държавните гаранции, но досегашните неофициални разговори показват интерес към организирането на такъв заем. 

Той допълни, че все още не е взето решение дали държавните гаранции ще бъдат предназначени за БЕХ, или за неговия доставчик на енергия - НЕК. 

Преди време българските власти се съгласиха да изплатят забавени плащания към американските компании "ЕЙ И ЕС Марица изток 1" и "Контур Глобал Марица изток 3" за около 800 млн. лева до края на юни като част от споразумение за намаляване на цената на електроенергията, която произвеждат притежаваните от тях две топлоцентрали в "Марица изток". 
Подкрепи Economic.bg