БЕХ преговаря с 12 банки за заем от 650 млн. евро

Очаква се резултат до 2-3 седмици

БЕХ преговаря с 12 банки за заем от 650 млн. евро
3653 ~ 2 мин. четене
Днес Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще вземе решение да прекрати процедурата за емисия облигации за 650 млн. евро. Това заяви днес зам.-министърът на енергетиката Николай Николов в кулоарите на енергийна конференция, която обсъжда либерализацията на пазара, съобщава "24 часа".

12 банки заявиха интерес към емисията, само две подадоха оферти, но с условия за държавни гаранции. Финансовият министър Владислав Горанов обаче ги отказа.

Прекратяването на процедурата ще отвори врата за преговори с всички 12 банки, които заявиха интерес. Заемът е нужен, за да бъдат разплатени вече натрупаните над 900 млн. лв задължения на НЕП към американските "Марици", които пък да се разплатят с държавните мини "Марица - изток".

Зам.-министър Николов се надява преговорите да приключат до 2-3 седмици и то с успех. Този заем ще отвърже до някъде възела в енергетиката, тъй като с изплащането на дълговете към двете централи ще влезе в сила споразумение с намаляване на цената им с около 100 млн. лв на година. 

„Определянето на цените на електроенергията изцяло при пазарни условия е основното предимство за българските битови и индустриални потребители от либерализацията на електроенергийния пазар. Това ще даде сигурност и предвидимост в дългосрочен план.“ Това каза заместник-министърът на енергетиката Николай Николов при откриването на годишния електроенергиен форум „Инфраструктура, пазари и услуги“, организиран от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. По неговите думи, процесът на преминаване към либерализиран пазар трябва да се случва поетапно, каквито са и препоръките на Световната банка. „Изключително важно е да предприемем всички мерки, така че да бъдат защитени интересите на всички групи потребители“, изтъкна още Николов.


Той запозна участниците във форума с предстоящата информационна кампания в областните центрове, по време на която ще бъде представена общата рамка на функциониране на свободния пазар пред всички заинтересовани лица по места. В кампанията ще участват представители на Министерството на енергетиката, БЕХ, Българската независима енергийна борса, ЕСО, КЕВР и електроразпределителните дружества. По време на срещите заинтересованите потребители ще получат отговори на въпроси като задължителна ли е смяната на доставчика на електроенергия, какви са сроковете, колко ще струва това, могат ли потребителите да се върнат към стария си доставчик на електроенергия и други.

„Достигането на конкурентни цени и подобряването на качеството на услугите е един от стълбовете за изграждане на единния европейски енергиен пазар“, каза още заместник-министър Николов. Пътят за реализиране на тези цели е либерализацията на пазара, която у нас стартира още през 2004 г., но сега сме изправени пред предизвикателството за пълно освобождаване на доставките на електроенергия. 

Подкрепи Economic.bg