БЕХ спъва Плана за възстановяване на България

Другите основни критики на Брюксел са свързани с голямата власт на главния прокурор, обяви вицепремиерът Пеканов

БЕХ спъва Плана за възстановяване на България

Снимка: БТА

6278 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Национален план за възстановяване

Европейската комисия е отправила 43 препоръки към Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на България, но според вицепремиерa по европейските въпроси Атанас Пеканов това не е изненадващо и притеснително. Това стана ясно по време на блиц контрол в парламента, където от БСП разкритикуваха Пеканов, че първо за въпросните забележки разкри бившият депутат и настоящ съветник на „Има такъв народ“ Мика Зайкова, вместо да има открита позиция на служебната власт.

Въпреки на пръв поглед големия брой забележки Пеканов заяви, че има два големи въпроса в направените от Брюксел препоръки.

Нека не се съсредоточаваме върху числото 43. Ние сме получили обратна връзка, в която има два големи въпроса и отделни чисто технически въпроси по някои от реформите, например кога ще бъдат приети заложените законодателни промени“, обясни в парламента Пеканов.

Основните проблеми са в сферата на енергетиката, в частност Българския енергиен холдинг, и при върховенството на закона. Пеканов отрече да има „много критики“ от ЕК по дейността на българското правителство в областта енергетика.

Пред БНТ Мика Зайкова обаче заяви, че „енергетиката е направена на кайма“.

Абсолютно невярно е, че има голяма критика в сектор енергетика. От ЕК упорстват за още реформи. Една от важните части е реформа в Българския енергиен холдинг – нещо, което служебният кабинет не може сега да поеме като ангажимент“, обясни Пеканов.

Проблемът на Европейската комисия е, че в Плана липсва гаранция, че ако има кроссубсидиране (бел. р. – между отделни предприятия) в рамките на Българския енергиен холдинг, то трябва да е подчинено само на целите на зеления преход  (бел. р. – което значи например, че не бива да се подпомага ТЕЦ „Марица изток 2“).

Пред депутатите Пеканов обяви, че служебното правителство не може да предостави такава гаранция.

Ще отстояваме тази позиция. В крайна сметка това са препоръки на Европейската комисия, но ако ресорното министерство смята, че това не е правилният вариант, това няма нужда да бъде прието. Не е нужно всяка една обратна връзка да бъде приета“, коментира Пеканов.

Според в. „Сега“, който разполага с писмото на дирекция ECFIN до служебния вицепремиер, действително мерките в енергетиката са сред основните забележки на Брюксел. Аргументът е, че целите и заложените реформи не са достатъчно конкретни и категорични, както и че не са обвързани с график. От ЕК отбелязват още, че липсват гаранции, че България няма да допуска двойно финансиране – т.е. за един и същ проект да се ползват средства и от оперативните програми, и от еврофонда за възстановяване. 

По отношение на върховенството на закона Пеканов заяви, че правителството е свършило „много добра работа“.

„Министерство на правосъдието предложи механизъм за критиката, която от години получаваме в годишния доклад – а именно за липсата на отчетност от главния прокурор. Зададени са механизми как това трябва да се адресира. Предстои да се изчисти в повече детайли механизмът как да се избира това лице, което може да разследва главния прокурор“, каза Пеканов.

България продължава да преговаря с Европейската комисия за проекта на план за 6.6 млрд. евро безвъзмездни средства, който внесе в Брюксел на 15 октомври. Еврокомисията има два месеца да го оцени, преди да го предложи на страните членки за одобрение. Ако те не го гласуват до 31 декември, България няма да може да се възползва от авансовото финансиране на програмите и ще може да кандидатства за отпускане на средства през следващата година.

Подкрепи Economic.bg