Бекъп – един от най-сигурните начини да защитим информацията си

Съществуват множество опции за техническото осъществяване на този процес

Няколко съвета как да запазим информацията си

Бекъп – един от най-сигурните начини да защитим информацията си
3749 ~ 3 мин. четене

През тази седмица света отбеляза световният ден на бекъпа или създаването на резервно копие на информацията. Бекъпът на информацията е нещо задължително, което всеки един от ИТ мениджъра, до обикновения потребител, е длъжен да направи, ако иска да е сигурен за информацията си, съветват специалистите от ESET.

Резервно копие на информацията е необходимо не само, ако лаптопът ви бъде откраднат или загубен или пък, ако харддискът се повреди. То е необходимо в случай, че компютърът ви (или смартфонът ви) бъде заразен с вирус, който крпитира информацията на него – а както показва практиката, създателите на т.нар. ransomware (вируси, искащи откуп) не са от преговарящите и обикновено не освобождават криптираната информация, колкото и да плати жертвата. 

Когато говорим за бекъп, има множество опции за техническото осъществяване на този процес – и всеки от тях има своите предимства и недостатъци. Ето някои от тях – но запомнете – понякога само едно резервно копие не стига.  

USB памет

Малко, евтино и удобно. USB паметите са навсякъде, а преносимостта им е фактор в полза на сигурното им съхраняване… и лесното загубване.

За: Лесно преносими; Много евтини; Лесно прехвърляне на информация от/към други източници

Против: Лесни за губене; Несигурна продължителност на живота.

Външен харддиск

Външните харддискове отговарят точно на името си – харддискове, които работят извън компютъра, което означава, че могат да бъдат използвани на множество машини без проблем. Но не препоръчваме използването им и като средство за бекъп, и като ежедневен харддиск. 

За: Относително евтини; Голям капацитет за съхранение на файлове

Против: Най-големият проблем е относително високият риск от загубата им. Както и на файлове в случай на спиране на тока, например.

Time Machine

За собствениците на Mac Time Machine е опция, която създава автоматичен бекъп на външни харддискове. Apple продава свой собствен бранд безжични „капсули“ - Time Capsules, но може да се използва всеки външен харддиск. С този метод всеки Mac потребител ще разполага с автоматичен инструмент за бекъп на всеки 24 часа за всеки ден от последния месец.

За: Автоматизиран процес, не може да се забрави; Честият бекъп означава, че е малко вероятно информацията да остарее; Пази информацията от целия харддиск, а не само ключови файлове

Против: Time Capsule е скъпо решение; Само за Mac

Мрежови сторидж

Бизнес потребителите обикновено съхраняват резервни копия на файловете си на собствен сторидж (устройство за съхранение на данни към мрежата) – решение, което е все по-оправдано с падането на цените на подобни устройства. 

За: Автоматичен бекъп – няма шанс да бъде забравен; Безжичните решения работят и с телефони и таблети

Против: Може да е скъпо; Може да е сложно за настройка и поддръжка

В облака

Още по-популярно решение – и докато мрежовия сторидж е на практика собствено решения в облака, то всеки един потребител може да наеме подобно решение - iCloud, Dropbox, Google Drive и OneDrive са само най-популярните. 

За: Може да е автоматично; Обикновено има безплатно пространство (в ограничен обем)

Против: Изисква интернет връзка; Има риск от хакване на акаунт; Компаниите не са задължени да поддържат тези услуги завинаги

Принтиране

Знаем как звучи. Сякаш ще предложи да извадите пишещата машина. Но, замислете се – принтирането също може да бъде опция за бекъп. Не на всичко, разбира се, но си струва да се вземе предвид понякога. 

За: Няма хардуерен или софтуерен проблем, който да засегне принтираното копие  на документ; Невъзможно за хакване

Против: Невъзможно за някои видове файлове; Трудно за поддръжка; Непрактично

Каквато и опция да изберете за бекъп на данните си (а ние препоръчваме коктейл от решения, не само едно) то съветът ни в едно изречение би бил: не забравяйте бекъпа! Никога!

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg