Белгийски политик призова за излизане на България от ЕС

Европа вече се разпада, смята премиерът на Валония Пол Маниет

Белгийски политик призова за излизане на България от ЕС
3926 ~ 2 мин. четене

Министър-председателят на белгийския автономен регион Валония Пол Маниет се обяви за излизане на Полша, Унгария, Румъния и България от ЕС. На България той препоръчва Bulexit, пише френският в. Le Monde.

Маниет заяви, че след Brexit предстоящото напускане на общността от Великобритания – е желателно” да последват Polexit, Hungrexit, Rumexit, Bulexit”.

Самоопределяйки се като „наранен федералист“ и „може би първият евроскептик сред социалистите“, бившият шеф на Института за европейски изследвания към Брюкселския свободен университет остро разкритикува развитието на ЕС в изказване по случай 25-годишнината от подписването на Договора за Европейския съюз в Маастрихт.

Белгийският политик, който е кмет на Шарлероа, се прочу с позицията си срещу споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада. В крайна сметка документът бе подписан, след като обаче неговият регион настоя да бъде предоговорен.

Пред икономическия всекидневник LEcho Маниет заяви, че се надява на „твърди, но балансирани“ преговори с Великобритания, чрез които да се изясни бъдещето на Европа.

Подобни преговори трябвало да стимулират държави от Централна и Източна Европа, а може би също Дания и Швеция, потенциално склонни да преговарят за търговски споразумения и партньорства, а в крайна сметка и за излизане от ЕС.

Предложението на Маниет рядко контрастира с обичайните идеи на европейските и белгийските социалдемократи. Руди Демот, който е начело на асоциация, обединяваща франкофоните във Валония и Брюксел, се дистанцира от мнението на валонския си колега. Той се обяви да възраждане на европейския проект, като се започне от няколко държави членки, които да засилят сътрудничеството помежду си, вместо да напускат ЕС.

Европа вече „е в процес на разпадане“

Маниет, който e влиятелна фигура в средите на социалистите и  се ползва с голямо уважение в академичните среди, смята, че Европа вече е в процес на разпадане, с държави, „които ще станат неуправляеми или ще бъдат управлявани от лунатици“

Той смята, че един от отговорите на Brexit, обещанието за възраждане на европейската отбрана, е недостатъчен. „Без британците, отбраната на Европа, това е Франция“, отбеляза саркастично Маниет. Той призова за по-бързо сключване на договори с държавите от Северна Африка.

Подкрепи Economic.bg