Белият дом представи новия план на Байдън за 1.8 трлн. долара

Американският президент възнамерява да вдигне данъка за най-богатите домакинства до близо 40%

Белият дом представи новия план на Байдън за 1.8 трлн. долара

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Белият дом разкри в сряда подробности за плана на президента Джо Байдън за подкрепа на американските семейства на стойност 1.8 трлн. долара. Така той потвърждава до голяма степен по-ранни изявления на служители от администрацията и информации в медиите, съобщава БНР. Фокусът на десетгодишната програма ще бъде да помогне на американските семейства, да подкрепи децата, образованието и работещите.

1 трлн. долара ще бъдат под формата на инвестиции, а останалите 800 млрд. долара ще дойдат от намаляване на данъците.

В комбинация с плана за американска заетост на президента Байдън, това законодателство ще бъде напълно изплатено в продължение на 15 години и ще намали дефицитите в дългосрочен план“, заявиха от Белият дом.

Според плана увеличенията на данъчните кредити за деца ще бъдат удължени до 2025 г. и ще бъдат направени „постоянно напълно възстановими“, а най-високата ставка на данъка върху доходите за най-богатите американци и данъка върху капиталовата печалба за „най-богатите 0.3% от всички домакинства“ ще бъдат върнати до нивото отпреди ерата „Доналд Тръмп“ - от 39.6%.

„Домакинствата, които печелят годишно над 1 млн. долара, или 0.3% от всички домакинства, ще плащат една и съща ставка – 39.6% върху всичките си доходи, изравнявайки процента, изплащан върху възвращаемостта на инвестициите и заплатите“, се посочва в изявлението на Белия дом. „Като цяло тези данъчни реформи, фокусирани върху американците с най-високи доходи, биха довели до събиране на около 1.5 трлн. долара в рамките на едно десетилетие.“

Коментари: 0