Бензинът ще ни струва по-скъпо

Цените на петрола се стабилизират след предприетите мерки на големите производители за ограничаване на предлагането

Бензинът ще ни струва по-скъпо
3665 ~ 2 мин. четене

По време на срещата на най-големите производители на петрол в света през тази седмица,  министърът на енергетиката на Саудитска Арабия каза:“Ние сме на финала  на негативната тенденция в спада на цените на петрола. Фундаменталните условия се подобряват и пазарът се ребалансира.“ Казаното от него не е добра новина за крайните потребители,  още повече, че през последните три седмици цената на петрола се повиши с 15% и в момента тип „Брент“ се търгува над 52 долара за барел.  Високите стойности на долара  ще „напомпат“ допълнително  цената на  горивото  в бензиностанциите. Доколко устойчива е тази танденция обаче, е друг въпрос?! 

Бих искал да припомня, че през последните години ниските цени на петрола натиснаха капиталовите инвестиции за разработване на нови находища. Според експертни оценки през тази година те няма да надхвърлят 400 млрд. долара, което е значителен спад спрямо отчетените 700 млрд. долара през 2014 година. От големите инвеститори единствено Shell  и  Repsol  се очаква  да увеличат инвестициите си в  разработване на нови находища. През 2015 година са разкрити  нови находища с петролни резерви в размер на 2.7 млрд. барела, което е най-ниското ниво за последните 70 години. 

Истината е, че ниските цени на петрола доведоха до значително оптимизиране на производствените разходи. Според Анди Браун от Shell  себестойността на добива на петрол в дълбоки води е спаднала от 70 долара за барел на 45 долара за барел. Това означава, че при нива на петрола между 50 и 60 долара за барел определено ще бъдат  активирани допълнителни мощности. 

В общата картина да не забравяме за добива на шистов газ в САЩ. Добиващите компании намалиха  значително активноста си поради ниските световни цени на петрола. Според Райън Ланс, Главен изпълнителен директор на Conoco Phillips:“Дните за инвестиране в огромни  петролни проекти е безвъзвратно отминало.  През 90-те години на миналия и в началото на този век индустрията е имала необходимост от мегапроекти, за да расте. Шистовият газ обаче промени изцяло индустрията. Компаниите вече се интересуват повече  от малки находища с по-кратки производствени цикли. Всички имаме нужда от гъвкавост по отношение отварянето и затварянето на клапата.“

В подкрепа на тази позиция е решението на BP от последната седмица да затвори  мегапроекта си в  Австралия. От компанията направиха и преоценка на находището си в Мексиканския залив от 20 млрд. барела на 9 млрд. барела. Шефът на компанията коментира, че „инвестициите са се върнали обратно, но само за най-доброто“.

Цените на петрола явно се стабилизират след предприетите мерки на големите производители за ограничаване на предлагането. Със сигурност ще станем свидетели на активиране на нови мощности, ако черното злато доближи нивото от 60 долара за барел. В краткосрочен план обаче крайните  потребители ще трябва да се бръкнат по-надълбоко в джобовете си. Това е животът.
Подкрепи Economic.bg