Без да посочва Huawei, ЕС алармира за 5G играчи със „силна връзка“ с правителства

Доклад насочва към опасността от кибератаки през 5G мрежите от държавно подкрепяни хакери

Без да посочва Huawei, ЕС алармира за 5G играчи със „силна връзка“ с правителства

Снимка: БТА

Европейския съюз предупреди, че 5G мрежите може да се окажат уязвими на атаки от държавни хакери, ако операторите използват твърде много части от един доставчик, пише CNN, позовавайки се на доклад на Блока, публикуван в сряда. В него се казва, че операторите на мобилни мрежи не трябва да разчитат твърде много на доставчиците, които имат „силна връзка“ с правителствата и които нямат „демократични проверки и баланси“.

В анализа се подчертава увеличената хакерска активност, която може да бъде стимулирана и улеснена от доставчици на оборудване, имащи „рисков профил“.

В документа никъде не се споменава Huawei, но името на компанията си личи между редовете му. Публикуването на доклада идва на фона на интензивната пропаганда от страна на САЩ по адрес на китайския гигант, който е производител номер едно на телекомуникационно оборудване в света и притежаващ най-напредналите 5G технологии, според експерти. Тревогите са свързани със съмненията, че компанията е тясно свързана с правителството в Пекин и умишлено допуска пробойни в оборудването, за да предоставя достъп на властите да извършват държавен и корпоративен шпионаж.

Huawei винаги досега е отричала обвиненията и е призовавала администрацията на американския президент Доналд Тръмп да предостави доказателства за думите си.

Досега Европа се съпротивляваше на натиска за забрана на Huawei в бъдещите 5G мрежи, за каквато САЩ апелират към международните си съюзници. До края на тази година ЕС се е заел да извърши голяма проверка на сигурността, в рамките на която трябва да бъдат изработени и конкретни стъпки за защита на 5G мрежите.

По думите на върховния представител на ЕС в областта на сигурността Джулиан Кинг докладът ще даде възможност на страните от ЕС да правят информиран избор.

Huawei е най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света, а пазарният му дял в Европа се оценява на между 35% и 40%.

„С удоволствие отбелязваме, че ЕС изпълни ангажимента си да предприеме основан на доказателства подход, старателно анализирайки рисковете, а не насочвайки се към конкретни страни или участници“, заяви говорител на Huawei.

Мобилните 5G мрежи обещават не само супер бърз интернет, но и се очаква да стимулират развитието на други технологии в сферата на автономните превозни средства, роботиката, виртуалната реалност. 

В доклада се посочва, че критични сектори на икономиката, в това число енергетика, транспорт, банково дело и здравеопазване, ще се окажат изложени на нови рискове в резултат на свързването им. „Следователно гарантирането на сигурността и устойчивостта на 5G мрежите е от съществено значение“, се посочва в текста.

Междувременно някои оператори на мобилни мрежи предприемат стъпки за диверсификация на своите доставчици отвъд лидерите Huawei, Ericsson и Nokia, които които задушават индустрията.
Коментари: 0