Безос обяви голяма инвестиция в Индия

А хиляди малки търговци негодуват от влиянието на Amazon върху бизнеса им

Безос обяви голяма инвестиция в Индия

Снимка: Amazon

648 ~ 1 мин. четене
Основателят и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос обяви инвестиция от 1 млрд. долара в Индия, заявявайки, че страната е ключов пазар с потенциал за растеж, предава BBC. 

Инвестицията ще бъде насочена към дигитализирането на малкия и средния бизнес, така че да се подобрят възможностите им да продават и оперират онлайн. 

„21 век ще бъде индийският век“, каза Безос по време на събитие в Ню Делхи. Милиардерът е там на тридневно посещение, което обаче се очаква да бъде помрачено от протести. 

Хиляди търговци на дребно в 300 града планират демонстрации срещу вредното, според тях, влияние на Amazon върху местния пазар. Според местните гигантът всъщност ги прогонва от бизнеса, като предлага драстични намаления и афинитет към няколко по-големи играчи на своята платформа. 

Amazon отрича твърденията. 

„Динамизмът, енергията ... растежът. Тази страна има нещо специално – и това е демокрация“, коментира от своя страна Безос. Той каза още, че управляваната от него платформа планира да изнесе стоки, произведени в Индия, на стойност 10 млрд. долара в рамките на следващите 5 години. 

Amazon вече се ангажира с инвестиции от 5.5 млрд. долара в страната. 

В момента пазарът на електронна търговия в Индия е доминиран от Amazon и Flipkart, който е собственост на американския гигант на дребно Walmart. Но и двете компании претърпяха неуспех през миналата година, когато индийското правителство въведе нови закони, ограничаващи онлайн търговците. 

По-рано този месец конгломерат, управляван от най-богатия човек в Азия, стартира услуга, имаща за цел да се конкурира с Amazon в Индия.
Коментари: 0