Безработицата в САЩ удари 50-годишно дъно

Заплатите на американците се увеличиха с близо 3% за година

Безработицата в САЩ удари 50-годишно дъно

Снимка: Pixabay

Безработицата в САЩ падна до 3.5% през септември, с което удря 50-годишно дъно, съобщи Reuters. За сравнение, през август делът на регистрираните безработни беше 3.7%. Резултати като тези от септември не са отчитани от декември 1969 г., се казва още в публикацията.

Въпреки ограничения пазар на труда, почасовото възнаграждение не е променяно през изминалия месец, след като през август се повиши с 0.4%. И така общо за периода от септември 2018 до септември 2019 г. заплатите са се увеличили с 2.9%, след като през 12-те месеца до август се увеличиха 3.2%.

Според доклада на Министерството на труда новосъздадените работни места през септември извън сектора на селското стопанство са 136 000. Ревизираните данни за август показаха, че тогава са създадени 168 000 нови  работни места. Експертите си обясняват драстичната разлика с факта, че през миналия месец голяма част от учениците, които са работили, вече се завръщат в училище.

Работните места в САЩ през септември са под средното месечно ниво от 161 000, но все пак остават значително над границата от 100 000. Толкова са необходими всеки месец, за да може американската икономика да се справя с непрекъснатото увеличаване на населението и нуждата тези хора да работят, се казва още в публикацията.

Според направена анкета от Reuters сред икономисти работните места в Съединените американски щати, през септември, ще се увеличат със 145 000.
Коментари: 0