Лек срещу некоректните хазяи

Проектът „БГ Наемодател” иска да се превърне в най-сигурното и достоверно място за жилищата и наемодатели

Лек срещу некоректните хазяи
7302 ~ 3 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Вероятно повечето от Вас са се сблъсквали с проблемите между наемател и наемодател. Не винаги и двете страни са запознати с това къде е границата между правата и задълженията им. В графата с конфликтните ситуации в отношенията им влизат стотици абсурдни примери.

Класическите проблеми на хазяина са дали квартирантът ще си плаща редовно наема и сметките, ще запази ли мебелите в апартамента, ще влоши ли отношенията със съседите и още десетки хипотетични ситуации. Сред неволите на квартирантите са дали ще ги изгонят след седмица, дали ще ги посещават често, кой ще плати за комарниците и други интересни примери. Това са и причините собствениците на апартаменти и тези, които наемат такива да подхождат плахо към решението дали да отдадат имота си под наем и съответно дали да наемат жилището.

Запознайте се с

Екип от млади хора се сблъсква с абсурдите на неразбрани наемодатели и решава да реализира идеята „съжителството ни в Българя да стане по-лесно и позитивно”. Те си мислят: "колко би било хубаво, ако има място, където може да проверим предварително с какви хора ни предстои да се сблъскаме и да знаем поне какво да очакваме". Месеци по-късно създават платформата „БГ Наемодател”, в която всеки може да регистрира и да проверява за жилището и наемодателите, които го интересуват.

Това е първият български сайт, направен изцяло в подкрепа на наемателите. Екипът, който стои зад него пожела да остане анонимен, "тъй като винаги ще се намери някой ядосан наемодател". Идеята на сайта е всеки да може да сподели мнението за своите хазяи, без да се притеснява, регистрирайки анонимно или не подробно адреса на квартирата, име на наемодател, визия и др. Платформата оперира на територията на цялата страна. Ако искаш да похвалиш собственика на жилището си, можеш да го поставиш в „Бял списък”. Ако пък си имал много неприятности с него - добавяш го в „Черен списък”.

Мисията на платформата е да дисциплинира негативно мислещите наемодатели и да подкрепи готините наемодатели. Авторите на проекта искат „БГ Наемодател” да се превърне в най-сигурното и достоверно място в интернет пространството, от което да намират информация за жилищата и наемодателите, с които ще се сблъскат в бъдеще.

Фалшивите потребители

Подобни сайтове има в други сфери, а при всички тях стои големият проблем - как да се филтрират подвеждащите коментари, които в този случай биха дошли от имотните агенции и брокери. Сега съществуващите платформи, които позволяват директно наемане на жилища, са пълни с фалшиви профили, зад които стоят именно имотни агенции и брокери.

В конкретния случай те могат да се активизират и да оставят положителни или негативни ревюта (за конкуренцията) на жилища, които управляват. „Едва ли агенциите ще си вкарат автогол, защото така ще регистрират повече жилища, които се отдават под наем, а по този начин по скоро биха били в полза на наемателите и наемодателите. Понеже който търси жилище ще знае къде се отдават жилища под наем и много лесно ще могат да заобиколят посредничеството, като отидат направо на съответния адрес и потърсят за контакти на собственика”, отговарят от „БГ Наемодател”.

Екипът потвърди, че следи за фалшиви сигнали и ако заподозре или бъде сигнализирано за такъв, ще се свържат с подателя и ако той не докаже, че не е агенция или не отговори в рамките на определен период – мнението ще бъде премахнато от сайта. Създателите на платформата разчитат и на потребителите, които ще дават своето коректно мнение и така фалшивите сигнали няма да имат голяма тежест.

Очаквайте продължение

Екипът на „БГ Наемодател” вече има няколко идеи за разширяване на платформата с други функции. „Можем да издадем само, че при смяна на локацията, често хората сменят и личния си лекар”. Не е сигурно дали други подобни проекти ще бъдат реализирани и какъв евентуално ще е адресът на сайта, но „следете във Facebook страницата на „БГ Наемодател”.

От екипа споделят, че „ще бъдат щастливи, ако поне малко успеят да помогнaт за това България да бъде едно по-добро място, където хората да живеят в хармония.”

Подкрепи Economic.bg