Билетчето в София става 1,60 лв. от юни (обновена)

Цените на картите се запазват

Билетчето в София става 1,60 лв. от юни (обновена)

Снимка: Стоян Йотов

4034 ~ 1 мин. четене
Цената на билета за градски транспорт в столицата става 1,60 лева от 1 юни. Това съобщи на пресконференция днес Симеон Арнаудов, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност, предава БНР.

Целта е да се насърчи използването на дългосрочни документи за пътуване. Всички абонаментни карти остават на същите цени.

В момента цената на билета е 1 лев и тя не е променяна от 8 години. Очакваше се обаче да бъде увеличена на 1,50 лева.

Заради промените се очаква предложение и за промяна на цената на глобата за нередовните пътници, което ще бъде направено от общината.

Двойно по-висока да стане глобата за пътуване без билет, ще предложи още ЦГМ. В момента тя е 20 лв. Предложението е от юни санкцията да стане 40 лв., пише "24 часа".

Планира се и двойно увеличение на акта за нередовните пътници, които откажат да си платят глобата на място. Сега актът е 100 лв. Предложението е от юни той да стане 200 лв.

ЦГМ предлага три вида нови карти за пътуване. Карта "Метро плюс" ще бъде месечна и ще важи за метрото и една наземна линия на градския транспорт с цена от 43 лева. Другият вид нов превозен документ е тридневна карта за всички линии на градския транспорт с цена от 10 лева. Третият нов документ е насочен основно към туристите. Карта "София" е тридневна, ще струва 20 лева и ще дава преференции за посещение на музеи като Националния археологически музей, Парк Врана и други. Предложението е тя да започне да се продава от 1 октомври. 

Подкрепи Economic.bg