Бирената индустрия в Европа отчита непрекъснат ръст
Потреблението е нараснало във всички държави членки на ЕС

© ECONOMIC.BG / Pixabay
Производството и консумацията на бира в Европа бележат непрекъснат ръст, сочат най-новите данни, публикувани от Пивоварите на Европа (Brewers of Europe). В страните от ЕС вече има над 10 000 пивоварни.
Според годишния статистически доклад на европейската бирена организация много от ключовите икономически показатели отчитат траен растеж. За първи път от 10 години насам обемите на производството на бира общо в страните от ЕС надхвърлят 400 млн. хектолитра.
В същото време Полша вече е вторият по големина пивопроизводител в ЕС след Германия, измествайки Великобритания. По същия показател България се намира в златната среда на класацията - на 16-о място, нареждайки се веднага след Дания и изпреварвайки държави като Хърватия и Словакия.
От друга страна, потреблението на бира през последните 2 години е нараснало във всяка от страните членки. Консумацията на нискоалкохолни и безалкохолни бири също нараства с всяка година.
„Провежданите ежегодни независими проучвания за бирената категория показват, че 30% от българите считат, че при умерена консумация бирата е част от здравословния начин на живот“, отбеляза Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.
По данни на СПБ, средно претеглена честотата на потребление на бира у нас обичайно е 8-9 пъти месечно. За 2019 г. проучванията показват, че 70% от българите над 18 години консумират бира минимум веднъж в месеца, а 52% - поне веднъж седмично. Най-активните консуматори са на възраст от 30 до 49 години. През 2019 г. най-често са слагали на трапезата си пиво в Русе – 12 пъти месечно, в Монтана - 11 пъти в месеца, а в Бургас и Плевен – 10 пъти.