Bitcoin е вторият най-губещ актив за годината

Спадът на неговия курс спрямо този на американския долар е от над 55%

Bitcoin е вторият най-губещ актив за годината

Снимка: Unsplash

Тази година е трудна за всяка една валута, освен за американския долар. Еврото и швейцарският франк загубиха позиции спрямо щатската валута, турската лира продължава да бележи спадове, а за аржентинското песо вече е по-добре даже да не се говори. Спадът на курса на bitcoin спрямо долара обаче надминава пониженията на всички други разплащателни средства, отбелязва Quartz.

Единствената валута, която е загубила повече от bitcoin спрямо американския долар, е венецуелският боливар, превърнал се в почти безполезни хартийки, печатани от държава, изпаднала в хиперинфлация.Тази задълбочаваща се негативна тенденция за bitcoin е разочароваща както за спекулантите, които опитват да забогатеят бързо от търговия с криптовалути, така и хората, които искрено вярват в идеята за цифровите валути. Някои се надяват, че дигиталните активи като bitcoin могат да дадат на хората в държави като Аржентина и Венецуела начин да защитят финансите си, обръщайки ги в по-перспективна валута. Вместо да се обръщат към пазарите на черно обменяне в долари, както често се наблюдава в момента, гражданите могат да обменят в цифрова валута, която теоретично по-лесно пази стойността си спрямо останалите валути и която е по-трудна за властите за залавяне и конфискуване.

Досега обаче криптовалутите бележат спад в курса си точно като конвенционалните пари. Гуверньорът на Bank of England Марк Карни предпочита да определя дигиталните валути като „криптоактиви” вместо като валути, заради тяхната волатилност, която ги прави лош избор за съхраняване на стойност.

През изминалата 2017 г. bitcoin отбеляза редица върхове в движението на своя курс спрямо този на долара. По данни на CoinDesk в един момент един bitcoin се обменяше срещу почти 20 хил. долара. От края на 2017 г. обаче криптовалутата започна да бележи спадове спрямо долара и днес вече един bitcoin се търгува за около 5800 долара.
Коментари: 0