8 000 деца са повишили киберхигиената си от началото на годината

Българските училища получават достъп до системата eDelivery

8 000 деца са повишили киберхигиената си от началото на годината

Снимка: Pixabay

За шестте месеца от началото на година повече от 8 000 деца са получили основни дигитални умения и са повишили киберхигиената си. Това се случи в рамките на инициативата „Няма да ме хакнат“ на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ). 

Тя стартира в началото на 2018 г. и оттогава са били проведени десетки срещи в цялата страна с преподаватели и родители. Председателят на ДАЕУ Атанас Темлков определи кампанията като успешна. Той е на мнение, че „усилията на повишаване на цифровата култура на гражданите трябва да продължат и това е предизвикателство пред всички институции“. 

По случай края на учебната година бе проведен публичен урок „С голямата технология идва голямата отговорност“ пред преподаватели от столични училища. Събитието бе организирано от ДАЕУ и Министерството на образованието и науката (МОН). В него участие взе и европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, която е и патрон на кампанията „Няма да ме хакнат“. 

Съдържанието му е одобрено от МОН и той може да се включи избирателно в учебната програма догодина. Изработен и Наръчник за преподавателите, практически съвети към родителите за повишаване на киберкултурата на подрастващите, както и тестове за проверка на навиците за кибер хигиена на учениците. 

До септември се очаква още българските училища ще имат достъп до Системата за сигурно електронно връчване (eDelivery), поддържана от ДАЕУ. Така чрез сигурна електронна поща ще може да се обменя цялото учебно съдържание, обяви Атанас Темелков. 

Системата е цифров еквивалент на класическата препоръчана поща и позволява изцяло цифрово взаимодействие в институциите. „По този начин повишим значително потреблението на електронни услуги, предоставяни от държавата и ще дадем познание на младите хора как техните лични данни се използват и как се защитават“, коментира Атанас Темелков.

„Само всички заедно можем да направим цифровата трансформация носител на нещо положително за младите хора, за техните учители, и да им помогнем да формират цифровото си бъдеще“, заяви европейският комисар за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел. 

Комисар Габриел открои значението на уменията за медийна грамотност и познанието за заплахите в цифровото пространство. „Има случаи на напуснали български училища деца, резултат от език на омразата и на други уязвимости, нарушили неприкосновеността на личността“, напомни Мария Габриел и призова преподавателите да бъдат активни и да предават на младите хора умения за кибер хигиена. 
Коментари: 0