Биткойн изтри 10% от цената си за 24 часа

Това е най-големият дневен спад на криптовалутата от месец насам

Биткойн изтри 10% от цената си за 24 часа

Снимка: Unsplash

Биткойн изтри около 10% от пазарната си стойност за няколко часа, след като инвеститорите започнаха да изтеглят вложенията си, за да приберат печалбата. Това се случва дори въпреки широката слабост на щатския долар, предава Reuters.

Така към 8:40 ч. българско време биткойн бе надолу с 10.33% за последните 24 часа и се търгуваше за 50 137 долара, показва справка в CoinDesk. Това е най-големият дневен спад на криптовалутата от месец насам, като за кратко тя дори падна и под 49 000 долара. Все пак биткойн остава с около 75% по-скъп в сравнение с преди година.

Пазарът на криптовалути се нажежи в последните два месеца, тъй като големите инвеститори започват да приемат биткойн по-сериозно. Някои от тях направиха големи покупки, вдъхвайки още по-голямо доверие у малките спекуланти.

Новината, че производителят на електромобили Tesla е инвестирал 1.5 млрд. долара в криптовалутата, помогна на биткойн да се изстреля над 50 000 долара. Сега обаче това може да доведе до натиск върху цената на акциите на компанията, която става по-чувствителна към движенията на биткойн.

Американският министър на финансите Джанет Йелън, която отбеляза необходимостта от по-тясно регулиране на криптовалутите, заяви в понеделник, че биткойн е изключително неефективен при провеждане на транзакции и е силно спекулативен актив.

Междувременно втората най-популярна криптовалута – етериум, която често се движи в тандем с биткойн, също е спадна с повече от 14% и до 1613 долара.

Коментари: 0