Биткойн отново полетя нагоре

Пазарната капитализация на криптовалутата за втори път надхвърли 1 трлн. долара

Биткойн отново полетя нагоре

Снимка: Pixabay

Биткойн поскъпна, а пазарната му капитализация отново надхвърли 1 трилион долара по време на търговия в Сингапур този вторник. Цената на криптовалутата достигна нива от над 54 300 долара, повишавайки се с около 7% на дневна база.

Bitcoin

Това е едва вторият път, когато капитализацията на биткойн надхвърля 1 трилион долара. За първи път този крайъгълен камък бе достигнат на 19 февруари, когато оценката се задържа в продължение на няколко дни преди отново да падне. Тогава бе ударен и историческия рекорд от 58 332 долара за брой, последван обаче от потъване до почти 43 000 долара.

Поредните корекции още веднъж подчертават волатилността на криптовалутата. Като цяло обаче от дълго време насам тя е във възходящ тренд. През тази година е нараснала с над 80%, а през изминалите 12 месеца – с 570%.

Ралито на биткойн се дължи на няколко фактора, сред които подкрепата на институционални инвеститори и покупките на токени от корпорации като Tesla, Square и Microstrategy. В неделя китайски производител на приложения на име Meitu заяви, че е закупил не само биткойни за 40 млн. долара, но и друга етер. PayPal пък заяви в понеделник, че ще купи фирма за сигурност на криптовалути Curv.

Привържениците на биткойн често го оприличават на „цифрово злато“, инструмент за хеджиране срещу инфлацията и потенциален актив тип „безопасно убежище“, където инвеститорите могат да сложат парите си по време на политически или икономически сътресения.

Някои твърдят, че разхлабената парична политика, като ниски лихвени проценти и покупки на активи от централни банки по света, подкопава стойността на фиатните валути като щатския долар, а биткойн осигурява по-добра алтернатива за инвестиране.

Коментари: 0