Биткойн отскочи високо в началото на седмицата

Криптовалутата достигна най-високото си ниво от средата на юни досега

Биткойн отскочи високо в началото на седмицата

Снимка: Pixabay

1984 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Криптовалутите се покачиха значително в последните 24 часа, движени от няколко положителни коментари от влиятелни инвеститори. Биткойн поскъпна с 12.5% и достигна 39 850 долара показват данните на Coindesk. Това е най-високата стойност, достигана от най-популярната криптовалута от средата на юни досега.

Етер достигна триседмичен връх от 2344 долара, което е ръст от близо 8% на 24-часова база.

Миналата седмица криптоентусиастът Tesla Илон Мъск заяви, че Tesla вероятно ще възобнови приемането на биткойн за електромобилите си. Тази промяна на позицията идва, след като компанията е направила обстойно проучване и е установила, че за добива на криптовалутата се използва 50% и повече зелена енергия. Мъск спря тези плащания през май заради опасения за влиянието върху климата, именно тогава имаше срив в цената.

Директорът на Twitter Джак Дорси заяви миналата седмица, че цифровата валута е „голяма част“ от бъдещето на социалната мрежа. В неделя лондонският вестник City A.M. съобщава, цитирайки неназован „вътрешен човек“, че Amazon се стреми да приема плащания с биткойн до края на годината.

Брокерите казаха, че общо тези коментари и новини са достатъчни, за да се издигне най-накрая пазарът от дъното, където той се задържа стабилно от майския спад насам. Данните също така сочат към ликвидации на къси позиции, което предполага, че мнозина може би са се отказали да чакат ниски цени.

„През последните пет търговски сесии видяхме общ краткосрочен възходящ период на пазара, задвижван от ключови технически характеристики, както и скорошни положителни коментари“, каза Райън Рабаглия, глобален ръководител на търговията в платформата за цифрови активи OSL. „С рекордните 1.2 млрд. долара къси позиции, ликвидирани през последните 24 часа, перспективите и инерцията за следващата седмица са положителни“, каза той.

Подкрепи Economic.bg