Бизнесът на Бъфет като млад: Пинбол машини

Това е най-добрият бизнес, който съм правил, разказва милиардерът

Бизнесът на Бъфет като млад: Пинбол машини
Преди Уорън Бъфет да започне да прави милиарди, той е бил просто тийнейджър, който се опитвал да увеличи банковата си сметка. Неговите различни ранни бизнес схеми са му спечелили $5 000, равностойно на около $53 000 днес, още преди да навърши 20 години.

Една от най-доходоносните му идеи била да постави пинбол машини в бръснарници, разказва самият той на дългогодишния си приятел Бил Гейтс по време на посещение в магазин за бонбони в Омаха по време на тазгодишната среща на акционерите в Berkshire Hathaway: "Купих машина за $25 през 1946 г. и направих от нея малка империя", споделил Оракулът от Омаха, предава CNBC.

Бъфет бил на 17 г. и вкарал и приятеля си Дон Данли в бизнеса. Частта от сделката на Данли била да поправи старата машина за пинбол, докато Бъфет водел преговорите с бръснаря Франк Ерико.

Както разказва Бъфет на биографа си Алис Шрьодер, подходът му към Ерико бил следния: "Ние представляваме Wilson's Coin-Operated Machine Company и имаме предложение от господин Уилсън, без риск за вас. Нека сложим тази машина в бръснарницата, господин Ерико, а вашите клиенти могат да играят, докато  чакат. Ще делим парите".

Разбира се, Wilson's Coin-Operated Machine Company не съществувала, но това нямало значение: Ерико харесал идеята. Младите бизнес партньори инсталират машината в бръснарницата и тя става хит от първия ден. 

Първата вечер Бъфет и Данли събират от нея четири долара. След една седмица те разполагат с 25 долара - достатъчно, за да купят друга машина за пинбол.

Скоро Бъфет разполага с пинбол машини в бръснарници навсякъде във Вашингтон, където семейството му живеело по това време. 

След година тийнейджърът продава бизнеса, който започнал с едва 25 долара, за над 1000 долара.

Както Бъфет казал на Гейтс в магазина за бонбони в Омаха: "Това беше най-добрият бизнес, който някога съм имал".
Коментари: 0