Бизнесът не е подготвен за кибератаки, смята Емил Радев

Според българския евродепутат трябва да се води информационна кампания и да се създаде бързо специализираната Агенция

Бизнесът не е подготвен за кибератаки, смята Емил Радев
400 ~ 1 мин. четене
Бизнесът не е подготвен за кибератаки. Това заяви във Варна евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Емил Радев, който взе участие в 11-я летен университет на младежката организация на ГЕРБ. Според него добрата подготовка в целия Европейски съюз по отношение на киберсигурността е въпрос на национална сигурност, поради което трябва да се води информационна кампания по въпроса.

„Особено малките и средни фирми все още нямат такъв ресурс, не знаят за съвременните заплахи. Затова трябва да се помага по всякакъв начин и на гражданите - да не се понасят допълнителни загуби. Всичко това е удар срещу доверието на обществото и в държавната власт, и в европейските институции. Трябва да направим всичко да се приемат новите нормативни актове и да заработи Агенцията за киберсигурност в най-кратко време“, каза той.

Еврокомисарят Мария Габриел, която също участва в събитието, допълни, че приоритет остава Агенцията за киберсигурност да заработи бързо, да се създаде мрежа от центрове и да се въведе европейска система за сертифициране на продукти, в която потребителят да знае нивото на сигурност на това, което купува.

До 2021 г. се очаква загубите от кибератаки да достигнат 6 млрд. евро годишно.
Подкрепи Economic.bg