Бизнесът призова за диалог при правенето на учебните програми

За втора година българо-швейцарският проект ДОМИНО събира бизнеса и образованието

Бизнесът призова за диалог при правенето на учебните програми
1136 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров
Канете ни по-често на обсъжданията на учебните програми, за да чуете гласа на бизнеса. Този призив към Министерството на образованието и науката и останалите институции, отговорни за въвеждането на дуалното образование в България, отправи Петър Дончев, управителят на „Скания България“.

Той беше част от представителите на компаниите, партниращи си със столичната гимназия „Хенри Форд“ за осигуряване на възможност учениците да прилагат на своите знания след втория срок на 11 клас. На дискусията присъстваха и представители на „Порше Интер Ауто БГ“, „Овергаз мрежи“, „Мото Пфое“ и др.

“Бизнесът трябва да узрее за идеята да участва и да подкрепя дуалното образование. Инвестицията от страна на бизнеса не е малка, било то като паричен или времеви ресурс, така че все още не всички фирми са стигнали момента, в който да видят ползите за себе си", коментира Петър Дончев.

За втора година проектът "Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото" (ДОМИНО), който България провежда съвместно с Швейцария, събира бизнеса и образованието. Проектът се управлява от Звено за управление на проекта, базирано в Министерството на образованието и науката.

По думите на ръководителя на проекта Петя Евтимова досега са се включили 32 професионални гимназии, 170 водещи български и чуждестранни компании, а над 800 са учениците, обучаващи се по швейцарския модел - учене чрез работа - в общо осем професии.

“От средата на 2015 г. си сътрудничим с гимназията, като три са основните направления, по които подкрепяме програмата - приемаме ученици в нашите продажно-сервизни комплекси. Също така всяко лято приемаме около десетина души от 11 клас на двуседмична практика и имаме голямо дарителска кампания, свързана с техническата база на училището”, коментира пред Economic.bg Кирил Георгиев, управител на “Порше Интер Ауто БГ”. Той добави, че от училището са се обърнали към фирмата за съдействие. “Въпрос на време беше, тъй като сме част от международна компания, а в западните общества този вид взаимодействия е от десетилетия”, коментира Георгиев.

Директорът на “Хенри Форд” Таньо Стойчев пък заяви, че предстои разкриване на две нови паралелки - за електромобили и за асансьорни техници.
Подкрепи Economic.bg