Агенцията по храните е спряла от продажба 22 кг риба

Най-честите нарушения на търговците са продажба риба от обекти, които не са регистрирани съгласно действащото законодателство

Агенцията по храните е спряла от продажба 22 кг риба

Снимка: Economic

368 ~ 1 мин. четене

Инспекторите от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) са извършили над 1067 проверки на различни обекти във връзка с Никулден. В резултат на регулациите са спрени от продажба и насочени за унищожаване 22 кг охладена риба.

Проверявани са обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси на територията на цялата страна.

В резултат на инспекциите са съставени 9 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 3 предписания. Констатираните нарушения са продажба на риба от обекти, които не са регистрирани съгласно действащото законодателство. Несъответствия е имало и при  температурните условия за съхранение на риба, които не са спазени от всички търговци. Някои от продавачите са транспортирали риба с нерегистрирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност превозни средства, а други са я продавали с изтекъл срок на трайност, съобщават от БАБХ.

По време на проверките са установени и несъответствия по сградов фонд и оборудване в търговски обекти, в които се предлага риба и некоректно водени записи в системата за самоконтрол. Подкрепи Economic.bg