Бизнесът излиза на протест срещу високите цени на тока

Индустриалните производители искат незабавна финансова подкрепа и не приемат да чакат до декември

Бизнесът излиза на протест срещу високите цени на тока

Снимка: БТА

2390 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Цена на тока за бизнеса

Следващата седмица бизнесът излиза на протест. Това обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев за Nova. Недоволството от рекордните цени на тока ще бъде изразено на 19 октомври, а настояването е „за незабавна реакция на правителството и Министерството на енергетиката“.

Протестът не е политически, а икономически“, твърди Велев.

Според него държавните дружества са надвзели огромни суми заради високите цени на тока и те лесно могат да бъдат върнати в бизнеса. „Ние настояваме това да стане час по-скоро, а не да се отлага като неясна перспектива, защото предприятията просто няма да стигнат дотам да си получат парите през декември или януари”, посочи Велев.

Припомняме, че една от мерките на правителството в подкрепа на бизнеса е именно да се изземат предсрочно дивидентите от държавните производители, които заради високата цена на тока правят свръхпечалби. Според финансовия министър Валери Белчев обаче това няма как да стане, без да се направи актуализация на бюджета – втора за тази година.

За това обаче е нужен парламент, който може да бъде свикан най-рано в началото на декември, а не се знае дали въобще ще се стигне до актуализация тази година, при положение, че трябва да се прави и бюджета за 2022 г. Служебният премиер Стефан Янев заяви, че ако не се случи актуализацията тази година, задължително енергийната подкрепа за бизнеса ще бъде заложена за догодина.

От обявяването на правителствената подкрепа от 50 лв. за мегаватчаст обаче цените на електроенергията на европейските борси ескалираха още и тази сума става все по-недостатъчна за компенсиране на бизнеса. Някои големи индустриални предприятия в България вече обявиха, че започват да спират производства и поискаха от правителството да обяви извънредно положение в страната заради цената на тока.

Проблемът с рекордните цени на енергията е световен, а Европа, заради липсата на достатъчно собствени ресурси и затварянето на въглищни и атомни централи, се оказа сред най-засегнатите от кризата. В България от края на септември не работи единият блок на АЕЦ "Козлодуй", а от години не приключва ремонтът на два блока от ПАВЕЦ "Чаира". Служебният енергиен министър намекна, че започналият през 2017 г. ремонт се е бавил умишлено. Също както умишлено са се държали изключени блоковете на ТЕЦ "Марица-изток 2" назад в годините, вероятно за да се поддържа изкуствен дефицит и да се облагодетелстват определени фирми.

Всъщност от години бизнесът алармира, че държавните дружества и самата енергийна борса манипулират пазара, но нито бяха предприемани действия от страна на регулаторите, службите и предишното правителство, нито бизнесът протестираше срещу тези практики, за които говореше. Едва след ескалацията на напрежението Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) откри манипулации на борсата, а службите обискираха офисите на няколко борсови търговци, по неофициална информация свързани с Христо Ковачки.

Подкрепи Economic.bg