Близо 100 дка горски масиви горят край Карлово

Градът е обгърнат от облаци дим, но опасност за населението засега няма

Близо 100 дка горски масиви горят край Карлово

Снимка: Pixabay

1204 ~ 1 мин. четене
Пожар в близост до Карлово гори вече над 15 часа, като пламъците са обхванали близо 100 дка борови горски масиви. От кризисният щаб посочват, че засега няма опасност за населението и не се налага евакуация. Град Карлово обаче е обгърнат от облаци дим.

Огнената стихия се е разразила в събота вечерта. С нея се борят над 50 души – служители на Пожарната служба, на Държавоно горско стопанство, Национален парк "Централен Балкан" и доброволци. Има готовноснт в операцията де се включат и военните от 61-ва Стрямска механизиран бригада. 

От кризисния щаб посочиха, че борбата с пламъците е затруднена, тъй като пожарът е в труднодотъпна местност, до която не стигат пожарни автомобили. Гаси се само с подръчни средства. Служители на лесничейството все още опитват да локализират огнището.

„Вятърът е голям проблем, защото там, където трябва да се гаси пушека е много и хората няма как да стоят близо до огъня. Предимно се гаси с търмъци и лопати, средният наклон на терена е 32 градуса. Хората почти движат на колене”, коментира в ефира на БНТ Златю Кличев, директор на Държавно горско стопанство Карлово. Подкрепи Economic.bg