Близо 22 хил. души са съкратени от началото на месеца

Само в една област новонаетите са повече от останалите без работа

Близо 22 хил. души са съкратени от началото на месеца

Снимка: Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

Въпреки продължаващите схеми за държавно субсидиране на част от заплатите на работниците в засегнатите от коронакризата фирми, броят на регистрираните безработни на пазара на труда е голям. Близо 22 хил. души са се регистрирали в бюрата по труда от началото на месец ноември, показва експресната статистика на Националния статистически институт. В същото време наетите на работа граждани са значително по-малко – около 13 хил.

Само за изминалата седмица съкратени са 6 хил. души, а наети – 4 хил. Най-много са освободените в столицата, Пловдив и Бургас. Наетите също са най-много в София и Пловдив, но далеч назад остава Бургас.

Ноември е вторият пореден месец с над 20 хил. съкратени за първите три седмици от месеца, като през октомври „виновник“ за това обаче бе ефектът на сезонните работници, които по традиция бяха освободени след края на активния летен сезон. Задържащият се висок брой на регистрираните в бюрата по труда и през ноември означава, че фирмите вече правят съкращения заради заповедта на здравния министър проф. Костадн Ангелов за затваряне на бизнеси като нощни заведения и частни школи, както и заради очакванията за по-малко работа вследствие на епидемичното развитие на коронавируса в страната.

Oбщo зa пepиoдa oт нaчaлoтo нa извънpeднoтo пoлoжeниe в cpeдaтa нa мapт дoceгa от пазара на труда са излезли 306 xил. дyши, a ca нaзнaчeни 194 xил. дyши, ĸoeтo oзнaчaвa, чe бeз paбoтa ca ocтaнaли 112 xил. дyши.

Тенденцията новите безработни да бъдат повече от новонаетите вече продължава за 14-а поредна седмица. Статистиката за първата седмица на ноември дори показва, че няма област, в която започналите нова работа хора да са повече от останалите без работа – явление, което не е наблюдавано от първите седмици на извънредното положение. Сумарно от началото на месеца единствената област, в която има повече новонаети от съкратени, е София-област, като разликата е с около 800 души.

Коментари: 0