Близо 60% от българите одобряват служебното правителство

Огромен е скокът на хората, които смятат, че страната върви към по-добро

Близо 60% от българите одобряват служебното правителство

Снимка: Красимир Свраков

3692 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Близо 60% от обществото одобрява служебното правителство, като това е свързано и с традиционния авторитет на президента, който продължава да укрепва. Това показват данните от сондаж на „Галъп“. Неодобрение към служебния кабинет има от около 30% от българите, а останалите се колебаят. Одобрението преобладава при всички изследвани обществени слоеве, с изключение на привържениците на ГЕРБ.

На практика тази оценка е реципрочна на оценката на предходния кабинет и показва обществено успокояване. То личи и в отговорите на традиционния за „Галъп“ въпрос, като цяло, накъде върви България. В този въпрос от десетилетия преобладават негативни отговори, но в последните месеци техните дялове спадат и започват да се връщат на нивата преди коронавируса и политическата криза в страната.

Сега 26.3% казват, че страната върви към по-добро, при 52%, които намират, че върви към по-лошо. Само преди месеци обаче – през отминалата есен – дяловете на позитивно настроените бяха слезли до нива около 16%, а на негативно настроените – се бяха повишили дори и до 67%.

Междувременно, личното доверие в Румен Радев е нараснало до 64.3%, а недоверието е 22.2%. Основните (и почти единствени) опоненти на Радев са привържениците на ГЕРБ. Доверието в Радев в последните месеци на практика расте – вероятно причината са именно действията на служебния кабинет. Така Радев запазва мястото си на най-харесвана фигура в българския политически процес и на единствена фигура с положителен рейтинг, т.е. доверие, надвишаващо недоверието.

Делът на хората, които категорично отказват да се ваксинират, намаляват

Проверено бе и отношението към ваксините – в момент, в който се отбелязва начало на ръст на отчетените случаи на коронавирус в страната. Малко над 4% от българите заявяват, че са ваксинирани с една доза от ваксина срещу коронавирус. С две дози са ваксинирани близо 17% или общо тъкмо около 900 хил. души от общо около 5.5 млн. трайно живеещи у нас пълнолетни – както сочи и официалната статистика.

Не съм ваксиниран/а, но ще се ваксинирам срещу коронавирус, твърдят 27%. Не съм ваксиниран/а и няма да се ваксинирам срещу коронавирус, е позицията на 41.8%.

Около една десета се затрудняват да отговорят.

Сравнително високо число на откази от ваксинация се дължи на комплексни фактори, като не на последно място вероятно идва и високият дял на преболедувалите у нас. Делът на отказващите ваксинация преди предходната вълна на вируса беше 48%, т.е. малко по-висок в сравнение с юли.

Подкрепи Economic.bg