Близо половината българи живеят в риск от бедност

В 14 от 28-те страни-членки на ЕС на опасност е изложено всяко трето дете

Caritas:

Близо половината българи живеят в риск от бедност
4271 ~ 2 мин. четене
Автор: Теодора Кокаланова

Тревожен доклад на благотворителната организация Caritas Europa разкрива ширещата се бедност в континента. Данните показват, че над една трета от населението на България, Румъния, Гърция, Латвия и Унгария живеят в риск, пише Euractiv.

Според доклада, озаглавен „Бедността и неравенството се увеличават –като решение са необходими справедливи социални системи“,  тревожните нива се забелязват  най-отчетливо в седемте страни-членки на ЕС, понесли най-тежко удара на икономическата криза-Кипър, Гърция, Ирландия, Италия, Португалия, Румъния и Испания.

Докладът сочи, че  почти половината от българите (48%) и повече от 40% от румънците са изложени на риск от бедност,  както и всяко трето дете в 14 от 28-те страни-членки на ЕС. Данните на Каритас са потвърдени от официалната статистическа агенция на Европейския съюз - Евростат.

Главен акцент в изложението е безработицата. В Испания основната трудност, пред която са изправени гражданите, е намирането на работа.  Според Каритас икономическата криза се е отразила дори на тези, които са имали стабилна работа.

В Гърция тенденцията за нарастване на безработицата продължава да нараства и обхваща всички възрасти и най-вече младите хора, особено жените. В същото време в южната ни съседка се увеличават здравните проблеми, засилената миграция сред младежите, както и проявите на ксенофобия и расизъм сред обществото.

Новоизбраният премиер на страната Алексис Ципрас призова за бързи действия от страна на ЕС. Той определи европейския колапс като „хуманитарната криза в цяла Европа“, причинена от строгите икономии. Според доклада на Каритас трябва да се обърне по-голямо внимание на социалните проблеми, вместо фокусът да бъде поставен единствено върху икономиката.  Необходимо е Европейският съюз да се справи с бюджетния дефицит и да намали нарастващия дълг в Европа, които оказват опустошителен ефект върху  населението.

Според организацията липсата на предоставяне на конкретна помощ в необходимия мащаб може да удължи кризата. В доклада се препоръчва въвеждането на гарантиран минимален доход, който да позволява на всеки един гражданин да живее достойно. Проблемът с укриването на данъци също трябва да бъде решен.

 Подкрепи Economic.bg