Блокчейн технологиите ще променят бизнеса

Както всяка нова технология и тази ще повлияе на работните места

Блокчейн технологиите ще променят бизнеса
4409 ~ 4 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Радослав Драгов е акаунт мениджър в швейцарската компания Ambrosus, която благодарение на блокчейн технологията и сензори успява да създаде система, която гарантира качеството, безопасността и произхода на продукти. С него разговаряхме за новите технологии и как те ще променят бъдещето ни. 

- Разкажете ни малко повече за компанията Ambrosus?

- Името на компанията произхожда от амброзия, или храната на боговете в гръцката митология. Фирмата е швейцарска, но имаме служители в цяла Европа. Фокусирани сме върху главно върху две индустрии – хранителна и фармацевтична. Компанията се занимава с комбиниране на блокчейн платформа с високотехнологични сензори, т.нар. internet of things (IoT), които могат да комуникират с нашата мрежа. Използваме комбинацията от блокчейн и IoT сензори за проследяването на състоянието и качеството на продукти по стоковата верига.

- Как работи технологията?

- Ако сте краен потребител, като сканирате със смартфон продукт на компания, която използва нашите услуги, може да видите откъде е дошъл продуктът, какви съставки са използвани за него, как е произведен и дали е бил транспортиран в правилните условия. Във фармацевтичната и в хранителните индустрия е много важно продуктите да бъдат съхранени в строго определени параметри. Нашите сензори следят за температура, влажност, светлина, сътресение и локация.

Един сензор може да следи средата за много продукти. Информацията от него се предава и следи в реално време, което е много важно, защото много често транспортните компании не спазват условията за превоз. Ако продуктът е развален, клиентът обвинява фармацевтичната или хранителната фирма, а не превозвача. Чрез нашия сензор компанията производител вече може да докаже обратното или, ако види, че нещо не е наред, може да върне стоката преди да е стигнала крайния потребител. В бъдещето потребителите могат да се уверят, че продуктите, които използват са с добро качество и съхранени в правилни условия. Фалшиви продукти и имитации ще бъдат сведени до минимум.

Друго приложение е проследяването на всяка една съставка в крайния продукт. Например, при производство на месни продукти може да се проследи от кое животно е дошло месото. Ако се разбере, че някое от тях е болно, може да се види точно в кои пакети е попаднало месото и те да бъдат изтеглени, а не да се налага да бъдат изтегляни десетки партиди. Това се случва благодарение на нашата система за маркиране, регистрация и идентификация на всеки продукт.

- Вашата технология е насочена само за бизнеса (B2B). С какви фирми работите и България влиза ли в плановете ви?

- Работим главно с европейски компании, но се разпространяваме и към Азия. Проектите, които правим с повечето фирми все още са на пилотен стадий и договорите ни са конфиденциални. Повечето компании, с които работим, са мултимилиардни, каквито са във фармацевтичния бизнес. Нашата цел в момента е да докажем, че технологията ни работи и наистина допринася за бизнеса. Блокчейн технологията има голям потенциал, но и ще се развива още повече в бъдещето. В бъдеще може да работим в България ако има добра възможност. Обикновено в западните страни хората имат по-голям апетит за нови технологии и затова по-често работим с тях.

- Как блокчейн технологиите ще променят света в следващите 5 години?

- Блокчейн радикално ще промени определени индустрии, ще донесе много по-голяма сигурност на данните, много по-голяма прозрачност на процесите и много посредници ще си отидат. Разбира се, няма да изчезнат банки и застрахователи, но ще има големи промени в бизнеса им, което в крайна сметка е в полза на крайния потребител.

Не знам дали това ще се случи в следващите пет години. Въпросът не е технологичен, а по-скоро психологически, защото блокчейн ще промени статуквото и много хора няма да искат да режат клона, на който стоят. Ще има напрежение, което ще се бори срещу тези промени, но е неизбежно – рано или късно те ще дойдат. Винаги при навлизането на нова технология има хора, които ще загубят от промените. Ние трябва да имаме съчувствие към техните проблеми, но и да разберем, че промените са в полза на обществото.

Мога да дам пример с компаниите за продажба на самолетни билети. Преди трябваше да се отиде в туристическа агенция и плати голяма комисионна, за да се закупи билет, а сега покупката става самостоятелно през Интернет. Много от тези фирми са изчезнали и не може да се отрече, че новите технологии са им навредили. Но като цяло много повече хора се радват на удобството и по-малките комисионни.

- В кои индустрии очаквате най-големи промени?

- Големи промени очаквам да има в хранителната, фармацевтичната и финансовата индустрия. Мисля, че големите компании ще се адаптират към това и те вече го правят. По-добре е да се пуснат по вълната, а не да бъдат погълнати от нея.   

Трябва да мине известно време за да се почувстват промените от блокчейн технологиите във всички краища на обществото. Има един интересен цитат на писателя Уилям Гибсън: „Бъдещето вече е тук, просто не е равномерно разпределено.” Мога да ви уверя, че бъдещето вече е тук.

Подкрепи Economic.bg