„БМФ Порт Бургас” извърши най-голямата частна инвестиция в българско пристанище

Новата претоварна база се включва в реализацията на един от най-мащабните логистични проекти в света

„БМФ Порт Бургас” извърши най-голямата частна инвестиция в българско пристанище
7988 ~ 3 мин. четене
„БМФ Порт Бургас” изгради и пусна в експлоатация нова логистична база, която ще получава, съхранява и претоварва оборудване за разработването на петролните полета в Казахстан. Южна претоварна база е изградена по договор с белгийската компания SARENS N.V., която е операторът на нефтеното находище TengizChevrOil (ТСО), като тя е избрал за основен доставчик за операциите и разширението на пристанището в Бургас, за да отговори то на нуждите на проекта.

Новата база е важна връзка при реализацията на един от най-големите логистични проекти в света. За изграждането ѝ концесионерът на пристанище Бургас направи мултимилионна инвестиция и извърши мащабни морски строителни дейности, които са прецедент в съвременната пристанищна история на България. Това е най-голямата частна инвестиция в пристанищна инфраструктура в страната.

Южна претоварна база бе официално открита на 23 август 2018 г. На церемонията по откриването присъстваха Иван Марков – главен секретар в Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията, Севдалина Турманова – заместник областен управител на Бургас, Красимир Стойчев -  заместник кмет в Община Бургас, Ангел Забуртов – генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура”,  Диан Димов – изпълнителен директор на  „ Пристанище Бургас” ЕАД, Иван Капитанов – член на Съвета на директорите  на „Пристанище Бургас” ЕАД,  Живко Петков – изпълнителен директор на ИА „Морска администрация” и Петър Киров от същата администрация, Георги Христов от ДАНС, комисар Васил Василев  - директор на Областната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Бургас, партньори на „БМФ Порт Бургас” в изпълнение на проекта, както и представители на банките, които са го подкрепили. Специално за откриването в Бургас със своите екипи пристигнаха старши мениджърът по проекти и логистика в „Шеврон”  и  президентът на SARENS N.V Лудо Саренс.

Официалните гости бяха посрещнати от домакините Георги Домусчиев – председател на Съвета на директорите на „БМФ Порт Бургас” ЕАД и от изпълнителния директор на дружеството Борис Балев, който представи новата логистична база и благодари на институциите, многобройните партньори и служители за усилията им да се справят с мащабния проект само за 1 година и 3 месеца без да допуснат нито една трудова злополука или нарушение на трудовото законодателство в страната.

За да отговори на изискванията към проекта, „БМФ Порт Бургас” предприе мащабни строителни дейности. Извършен е драгаж на 350 000 куб. м драгажна маса, изградени са кейова стена от 120 метра (4 броя кесони) и кей (jetty) от 120 метра, монтирани са 9 долфина с дължина на пирса 220 метра и дълбочина на газене на корабното място от 12,20 метра и бетонирани складови площи от 10 хектара.

„В изграждането на базата под общото ръководство и мениджмънт на „БМФ Порт Бургас“ участваха над 100 фирми - подизпълнители, по-голямата част от Бургас, но и утвърдени чуждестранни компании от Турция, Холандия и други страни”, уточни Борис Балев.

„Само за първите 7 месеца от годината това е третото откриване на крупна инвестиция в „БМФ Порт Бургас”, което е знак за високия професионализъм и социалната отговорност на компанията. Тя има изключителен принос за икономическия облик на града и областта”, каза зам.-областният управител Севдалина Турманова.

Предполага се, че петролните полета в  Западен Казахстан, Тенгиз и Королев имат резерв от 26 млрд. барела суров петрол, а в областта Тенгиз, която обхваща 2 500 кв. км, се намира един от най-дълбоките наземни резервоари в света, разположен на между 4000 и 6000 метра дълбочина. TСО има амбицията да направи скок в увеличението на производството на суров петрол чрез проекта си за бъдещ растеж. Поради големината и сложността на полето проектът включва изработване на модули от различни производители в света, които ще бъдат транспортирани до крайната им дестинация в Тенгиз чрез претоварни бази в Балтийския и Черноморския регион и после по вътрешно водните пътища на Русия – общо около 340 000 т модули и друго оборудване.

„Това е огромно логистично начинание, чийто успех зависи и от „БМФ Порт Бургас”, заяви старши мениджърът на „Шеврон”.  Предвидено е тук да бъде обслужвано движението на товарите за период от три сезона на морско изкачване, започващ през 2018 г. и продължаващ до края на 2020 г. За този срок през пристанището в Бургас ще преминат над 20 тежкотоварни кораба, всеки от които с между 2 и 6 модулни системи. Ще бъдат извършени над 60 индивидуални товаро-разтоварни дейности
„БМФ Порт Бургас” е избран сред много други черноморски пристанища заради своите ключови характеристики, инфраструктура и съвременно оборудване“, подчерта  президентът на SARENS N.V Лудо Саренс. Договорът е сключен през 2016 г., а първите товари вече са преминали през новата логистична база.  Досега са превозени общо 4 модулни товара. Първият кораб е акостирал тук на 20 юли и вече е отнесъл товара си в Казахстан.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg