БНБ прогнозира увеличение на лихвите по кредитите

А растеж на българската икономика – с постигането на групов COVID имунитет

БНБ прогнозира увеличение на лихвите по кредитите

Снимка: Красимир Свраков

2252 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

По-съществен ръст на реалния брутен вътрешен продукт през второто и третото тримесечие на тази година може да има с постигането на т.нар. групов имунитет срещу COVID-19 през следващите месеци. Той ще позволи смекчаване на противоепидемичните мерки както в България, така и в основните търговски партньори на страната. Това са очакванията на Българската народна банка (БНБ), публикувани в първия икономически доклад на институцията за годината.

В него БНБ посочва, че в съответствие с международната конюнктура и тенденциите в стокообмена външното търсене на български стоки и услуги ще отбележи значителен растеж на годишна база в периода от април до септември, което се обяснява донякъде с ниската база през 2020 г.

През второто и третото тримесечие ще има плавно ускоряване и на инфлацията – явление, което вече започна да се наблюдава като резултат на растящите цени на суровините на международните пазари.

Темповете на растеж на депозитите ще се задържат високи, тъй като гражданите ще продължат да отлагат потреблението на някои стоки, а фирмите – инвестиционните си проекти. БНБ прогнозира още, че ръстът на кредитите за бизнеса и домакинствата, който буксува от пролетта на 2020 г., ще се забави допълнително през второто и третото тримесечие заради изтичането на удължените срокове по мораториума върху банковите заеми. След него е възможно да се наблюдава увеличение на дела на необслужваните кредити в банковите портфейли, което вероятно доведе до известно повишение на лихвените проценти по новите заеми.

Лихвените проценти по депозитите ще се запазят на настоящите си ниски нива, за което ще допринасят продължаващият значителен приток на привлечен ресурс и високата ликвидност в банковата система.Подкрепи Economic.bg