Инжекцията от МВФ увеличава резервите на БНБ с 2 млрд. лв.

Общият размер на специалните права на тираж за България се увеличава до близо 1.5 милиарда

Инжекцията от МВФ увеличава резервите на БНБ с 2 млрд. лв.

Снимка: Красимир Свраков

940 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Българската народна банка (БНБ) увеличава резервите си с 2 млрд. лв. Това става възможно, след като ден по-рано Бордът на управителите на МВФ, чийто член е управителят на българската централна банка Димитър Радев, одобри разпределение на 456 млрд. специални права на тираж (СПТ), които се равняват на около 650 млрд. долара. Целта е да се осигури допълнителна ликвидност в световен мащаб.

В резултат на това решение се очаква България да получи в един транш 859 млн. специални права на тираж, които се равняват на около 2 млрд. лв., с които ще се увеличат резервите на БНБ. Така общият размер на СПТ на БНБ ще възлезе приблизително на 1.5 милиарда, или около 3.5 млрд. лв, посочва „Сега“.

Специалните права на тираж са считат за синтетична валута и международен резервен актив, който се издава от МВФ и се използва за осигуряване на финансови отношения между неговите членове. Обикновено резервите се установяват в тази валута и се издават заеми.

Разпределението на специални права на тираж от МВФ от 2 август е най-голямото в историята на фонда и разпределянето ще помогне особено на най-уязвими държави членки в МВФ, които се борят да се справят с последиците от кризата от COVID-19.

Подкрепи Economic.bg