ГЕРБ официално няма да подкрепи правителството на ИТН

Решението е взето след заседание на Изпълнителната комисия, след като преди това Бойко Борисов промени коренно мнението си за ден

ГЕРБ официално няма да подкрепи правителството на ИТН

Снимка: БТА

2507 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Опит за правителство на ИТН

Изпълнителната комисия на ГЕРБ реши, че депутатите им от коалицията в парламента ще гласуват "против" състава на бъдещия кабинет, предложен от "Има такъв народ". Решението идва само два дни, след като лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че народните представители от формацията му няма да участват в гласуването и ще намалят кворума, за да може кабинетът да мине. Ден по-късно той промени мнението си и обяви, че ще препоръча на Изпълнителната комисия да не подкрепи проектокабинета, какъвто и да е той.

Това е нашето решение, пожелавам им успех, дано имат воля", обяви Бойко Борисов.

"Ние не сме получили нито покана, нито писмо. Макар и неграмотно написано, то щеше да е някакъв знак. Няма нищо по-лошо от това да направиш непоискано добро, защото всяка друга наша формула на добронамереност и отговорност, би означавала да ни привързват към някакви кукловоди, сценаристи или каквото и да било друго. Ние не искаме това, не сме от тях", заяви Бойко Борисов.

Така Борисов аргументира решението да не подкрепят бъдещото правителство.

Ние в момента сме в опозиция", подчерта той.

Според Борисов ГЕРБ-СДС трябва да стоят максимално далеч от "отровните партии", тези партии на промяната, които, според него, не зачитат волята на народа и не се отнасят уважително към избора на хората. "Няма как да имаш с 0.5% и да не отчетеш другите към теб, които имат пак толкова.", добави той.

Чух Христо Иванов да казва, че са свалили ГЕРБ – ние си изкарахме мандата", посочи лидерът на ГЕРБ.

"Представителите на "Има такъв народ" знаят езици, но не знаят български. От писмото, което разгледах, се видя, че те не могат да пишат грамотно, а се подписват отдолу. А иначе ни дават акъл колко езици знаели. Да и при мене всички знаят, но първото ми изискване е да могат да пишат на български“. Това заяви Борисов, по повод писмото на „Има такъв народ“, което Николай Хаджигенов разпространи във Facebook, а то събра стотици коментари за допуснатите грешки в него.

„Актуалната ситуация може да се определи само с една дума – пълен хаос. Имаше една приказка за царството на лудите, където нормалният бива обявяван за луд. Слушах внимателно интервюта на Станислав Трифонов. Хубаво е, че най-сетне иска да поеме отговорност за това, което прави от една година. Въпросът е как ще го направят и дано да го направят. Отговорността е изцяло тяхна”, каза още той.

„По никакъв начин в парламента нашите депутати не са потърсени за един отговорен разговор с останалите партии. Всички казват – нека отиваме на избори. Аз не знам при положение, че липсват пари в бюджета, няма как едно компрометирано служебно правителство и то именно финансовият му министър, да внася бюджет, който ние партиите да приемаме, без да носим политическа отговорност”, допълни Бойко Борисов. 

„Да, изборът е между две лоши неща, но за едното поне хората са гласували и ние се съобразяваме с избора на тези, които си харесват Слави Трифонов, „Демократична България, ДПС. Така че да си намерят формула, да си направят правителство и да не ни забъркват в техните каши, които една година сътворяваха”, коментира Борисов. 

„Демокрацията е скъпа, но тя е и отговорност. Половин милиард за избори – ако има правителство  – правилно са похарчени, но ако няма – няма политическа воля”, категоричен бе той. 

Подкрепи Economic.bg