БНР остава без съвременна музика заради „Музикаутор“

В програмите на радиото ще вървят само класическа музика, джаз и автентичен фолклор

БНР остава без съвременна музика заради „Музикаутор“
Българското национално радио (БНР) няма да може да излъчва съвременна музика слд Нова година. Това беше съобщено официално от генералния директор на националното радио Александър Велев. Той съобщи, че сдружението за колективно управление на авторските права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика и музикални издатели е прекратило едностранно договора с БНР.

От изявлението става ясно, че двете страни водят преговори вече шест месеца. „Музикаутор“ е поискал трикратно увеличение на парите, заплащани от радиото за авторски права на музикални произведения.
„Наясно сме с недоброто заплащане на авторския труд и затова на радиопазара у нас сме най-големият платец на авторски права. БНР предложи  на „Музикаутор“ за 2017 година увеличение на средствата с 20%“, казва Александър Велев. Според него искането на „Музикаутор“ е драстично и необосновано.

„Ние в БНР сме обединени около позицията, че не можем да приемем безпрецедентното искане на „Музикаутор“. То е непосилно за бюджета на БНР и не почива на икономическите реалности“, добавя директорът на радиото.

От неговите думи става ясно, че до уреждането на взаимоотношенията с „Музикаутор” в програмите на БНР ще звучат единствено изпълнения, чиито права са погасени по давност – класическа музика, джаз и автентичен фолклор.

Националното радио поддържа 6 музикални състава – Симфоничен оркестър, Биг бенд, Смесен хор, Детски радиохор, Оркестър за народна музика и музикална група „Радиодеца“.
Коментари: 0