Boeing 737 Max с първа доставка след двегодишна пауза

Според експерти от индустрията този модел обикновено се продава за около 55 милиона долара

Boeing 737 Max с първа доставка след двегодишна пауза

Снимка: Pixabay

272 ~ 2 мин. четене

Очаква се първата доставка на Boeing 737 Max да бъде направена за United Airlines следващия вторник. Информацията е потвърдена от двама души, запознати с въпроса, които са говорили пред CNN Business, но са пожелали да останат анонимни.

Това е изключително важна стъпка за Boeing, тъй като моделът е забранен вече почти две години след фаталните катастрофи. Сега това е шанс паричният поток от производството и доставката на този самолет да се възобнови.

Boeing в момента разполага с около 450 машини модел Max, които са заземени от март 2019 г., след като техническа грешка предизвика две фатални катастрофи, при които загинаха 346 души. На 18 ноември тази година американската Федерална авиационна администрация вдигна забраната за летене, с което САЩ се превърнаха в първата държава по света, която направи това.

Компанията заяви, че очаква да достави само половината от тези 450 самолета до края на 2021 г. Междувременно Boeing  се опитва да намери нови купувачи за някои от тях. Авиокомпаниите с пари в брой са анулирали поръчки за неразкрит брой от завършените самолети, тъй като се борят с въздействията от пандемията.

Въпреки това Boeing продължи да строи самолетите, отчасти за да гарантира, че базата на доставчиците му не е унищожена от заземяването на Max. Но това предизвика огромни загуби на пари за компанията, тъй като обикновено получава по-голямата част от плащането за самолет при доставка. Според експерти от индустрията 737 Max обикновено се продава за около 55 милиона долара.

Бразилската авиокомпания GOL заяви в понеделник, че ще лети с пътници на борда на 737 Max днес, което ще я направи първата авиокомпания, която е направила това след заземяването.

В Съединените щати пионер планира да бъде American Airlines, която ще лети с пътници на борда на модела Max на 29 декември с полет между Маями и Ню Йорк. Southwest е единствената друга американска авиокомпания, която заяви, че вероятно някога през пролетта ще започне отново да превозва пътници с Boeing 737 Max.

Подкрепи Economic.bg