Бокова отново 5-а в битката за върха в ООН

Антониу Гутериш за пореден път получи най-голяма подкрепа

Бокова отново 5-а в битката за върха в ООН

Ирина Бокова завърши на пета позиция четвъртия пореден вот в Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, съобщиха източници от организацията. Тя беше пета и на втория вот за избор на нов генерален секретар, а първия и третия завърши на трета позиция.

Въпреки че слиза 2 места надолу, генералната директорка на ЮНЕСКО продължава да е най-добре представилият се кандидат сред жените. Седем са гласували за Бокова, 5 – против, а 3 бюлетини са без мнение.


Бившият португалски премиер Антониу Гутериш е първи за четвърти пореден път. Въпреки това срещу него продължава да има два гласа против, един от които със сигурност е на страна с право на вето. В противен случай с 12 гласа за той би бил избран автоматично за генерален секретар. Гутериш е получил един глас „без мнение“.

Втори при четвъртия вот е външният министър на Словакия Мирослав Лайчак. Такова бе класирането му и при предишното гласуване. Сега той има 10 гласа в подкрепа, 4 против и 1 въздържал се. Третото си място от предния вот запазва и сръбският първи дипломат Вук Йеремич, който на предното гласуване бе изравнен с Бокова. Четвърти е представителят на Македония Сърджан Керим. Като изключим Гутериш, всички в петицата са представители на Източна Европа.

Неин ред е да вземе ръководството на ООН според ротационния принцип. От шесто до 10 място се нареждат бившият словенски президент Данило Тюрк, аржентинката Сусана Малкора, новозеландката Хелън Кларк, костариканката Кристияна Фигерес и молдовката Наталия Герман. Двете кандидатки на последните места вече твърдо са в групата на аутсайдерите и не е ясно защо упорстват и не се отказват.

Следващото гласуване в Съвета за сигурност ще е на 26 септември. Тайните гласувания ще се провеждат, докато един от кандидатите за поста не получи пълно одобрение от членовете на Съвета за сигурност.

Коментари: 0