Борис Джонсън подаде оставка

Това е второ оттегляне на министър от кабинета на премиера Тереза Мей

Борис Джонсън подаде оставка

Снимка: БТА

1968 ~ 1 мин. четене
Британският външен министър подаде оставка на фона на разрастващата се криза в страната каква да е стратегията относно Brexit.

Той е вторият министър от кабинета на премиера Тереза Мей, който се оттегля, след като в неделя вечерта оставката си подаде и министърът по въпросите за Brexit Дейвид Дейвис.

Оставката на Джонсън дойде половин час преди планирано обръщение на Мей пред парламента относно нейния нов план за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Въпросната ѝ стратегия, която включва оставане в европейските митнически съюз и единен пазар, разгневи много депутати от нейната управляваща Консервативна партия.

В изявление относно оставката на Джонсън от Даунинг Стрийт №10 му благодариха за работата му и добавиха, че скоро ще бъде обявено кой ще застане на заемания от него досега пост.

BBC коментира, че оставката на британския външен министър превърна „една злепоставяща и трудна ситуация за премиера в потенциална цялостна криза”.

Опозиционната Лейбъристка партия смята, че оставките на Дейвис и Джонсън са оставили Тереза Мей с „нулев авторитет”.

Ходът на Джонсън беше приветстван от бившия лидер на партия UKIP и водещо лице в кампанията за Brexit Найджъл Фараж. „Браво, Борис Джонсън. Сега може ли да се отървем от ужасната Тереза Мей и да върнем Brexit обратно на пътя”, написа Фараж в Twitter.„Политиците идват и си отиват, но проблемите, които са създали за хората, остават. Мога само да съжалявам, че идеята на Brexit не остана с Дейвис и Джонсън. Но… кой знае?”, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск.
Подкрепи Economic.bg